Благоевград иска от АПИ задание за античното селище

  • 08 февруари 2019, 18:31
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 3 30

Агенция „Пътна инфраструктура” бави заданието за бъдещото развитие на археологическия обект в землището на Покровник и Зелен дол. Пътната агенция прави и опит да прехвърли отговорността върху община Благоевград за изграждане на обходен път до античното селище. А през октомври миналата година точно ръководството на АПИ публично пое ангажимент да направи всички съоръжениея, които попадат в сервитута на строящата се автомагистрала „Струма”. Поведението на пътната агенция изненада неприятно Инициативния комитет за спасението на историческия обект. Здравка Чимева показа писмото от АПИ, в което те прехвърлят ангажимента за изграждане на обходните пътни отсечки на община Благоевград. Това стана ясно на провелата се дискусия „Scaptopara-Quo Vadis” в Регионалния исторически музей, на която трябваше да присъстват и министърът на културата Боил Банов, и ръководството на АПИ. Те обаче не уважиха форума.

Очакванията бяха, че на тази дискусия пътната агенция ще представи готовото задание за развитието на археологическия обект. Зам.-кметът Христина Шопова увери, че община Благоевград ще изпълни всичките си ангажименти, но същото трябва да сторят и останалите институции.

Заради отсъствието на представители на културното министерство и на АПИ тя заяви, че община Благоевград поема ангажимент до две седмици да организира нова среща, този път и с тяхно участие, както и с всички заинтересовани страни за бъдещето развитие на археологическия обект край Покровник.

Шопова припомни поетия ангажимент през октомври миналата година от страна на пътната агенция да изготви задание за преместването на археологическите находки и тяхното консервиране. Тогава АПИ обеща да направи обходни пътища и входно-изходни пътни отсечки от и към магистралата, които да водят до обекта.

„Ангажимент на общината е, след като видим това задание, с всички заинтересовани страни да направим обществено обсъждане – да съберем мненията и идеите как ще се реализира целият проект. Ние не трябва да отстъпваме и от другата цел – да бъдат проучени и следващите 120 декара. Още повече, че според археолозите там е възможно да има още по-ценни артефакти”, подчерта Христина Шопова.  

Социализацията на обекта включва изграждане на паркинги, на пътища, на посетителски център. Има и идея, която е в процес на обсъждане - да се направи център за експериментална археология. Трябва да е ясно на всички, че общината сама не може да финансира толкова мащабен проект, затова ще разчитаме на държавно финансиране и на европейски проекти. Защото наистина става въпрос за много голям проект”, допълни зам.-кметът Шопова.  

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!