Близки се прощават с Венци

  • 11 март 2013, 08:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1264aea657

Последна почит пред паметта на издъхналия след 12 дни агония радневец Венцислав Асенов, който се самозапали в знак на протест срещу мизерията, отдадоха близките му тази сутрин. Двамата му синове Тихомир и Асен и брат му Светлозар поставиха цветя и запалиха свещ  на лобното му място - фоайето на община Раднево. Тук на 26 февруари Венци, след като облива дрехите си с бензин, щраква запалката и пламва като факла.


 „Обади ми се може би час преди да го направи. Бате, вика не мога повече да търпя, ще се запаля”, върна се към фаталния ден брат му Светлозар. На големия си син Тихомир пък Венци се обадил по GSM-a минути преди трагедията. „Сине, да знаеш, че много те обичам, и искам да не ми сърдиш затова, което ще направя със себе си”, помолил го отчаяният баща. Самият Тихомир му е простил за фаталното решение и смята постъпката за не по-малко достойна от тази на варненеца Пламен Горанов, когото оплака цяла България. Венцислав Асенов обаче издъхна сам и забравен от всички. Дори община Раднево, в която той живее последните години, не обяви труар.


 „Не знам кога до виня за смъртта му, пустата сиромашия е виновна”, каза съсипаната му от мъка съпруга Стефка. Тя така и намерила сили да влезе да го види в болницата обезобразен и опърлен като прасе. „Ако бях влязла, сигурно щях да падна и да не стана повече”, казва през сълзи жената.


 Венци ще бъде погребен на радневските гробища днес в раннния след обяд в плътно затворен ковчег.Близдките му ще положат в гроба костюма, който не можаха да му облекат, обувките с, които се запали, часовникът и икона на Св. Богородица. Венци винаги ходел с малка иконка на Божията майка в джоба, която била изпепелена заедно с него. „Н живот не му донесе късмет, дано на Оня свят му помогне”, моли се съпругата му.