Близо 1000 деца репетират за юбилеен фестивал в Кресна

  • 02 май 2017, 20:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 2e0aed68 feb2 23c2

DCF 1.0

Десетият юбилеен детски фолклорен фестивал „Веселяче” ще се проведе на 3 и 4 юни в град Кресна. Музикалният форум събира близо 1000 деца и младежи от цялата страна, които изпълняват автентичен фолклор. Председател на журито ще е известният ни певец Орлин Горанов.

За първи път събитето ще предложи редица допълнителни възможности за творческа изява и забавления за участниците от България, гостите от Сърбия, Гърция и Македония и техните връстници и приятели от община Кресна.
"С нескрито вълнение очаквам срещата с младите таланти на фестивала и се надявам нашата среща да се превърне в начало на трайно приятелство", сподели Орлин Горанов.

Тази година организаторите от община Кресна и Народно читалище "Култура 1932" са се поучили от опита си и наред с изявите на младите таланти на сцената ще предложат на участниците много нови забавления. За децата са организирани рафтинг-демонстрации, посещения в храм-паметник "Св. Иван Рилски", където се намира единствената в Югозападна България костница на загиналите герои във войните от началото на XX век.

Няма да мине форумът и без атрактивен лунапарк. В първия ден на фестивала участниците ще могат да се съревновават или просто да оставят своя следа, като рисуват на асфалт и/или да се срещнат с известния краевед и родолюбец от Кресна - Борис Сандански.
Кулминация на детския празник ще бъде награждаването във втория ден, когато победителите ще могат да оставят подписите си върху специално монтирана плоча в новосъздадената "Фестивална алея" на града и да засадят дърво - символ на тяхната неувяхваща дружба и приятелство.
Кметът на община Кресна Николай Георгиев отправи специална покана към всички любители на автентичния фолклор от област Благоевград и цяла България да гостуват на Кресна в дните на фестивала, за да подкрепят с присъствие младите таланти и да се насладят на неповторимата красота на българските носии, магията на детските гласове и неподражаемите изпълнения на танцовите състави.