Близо 7000 деца между 1 и 4 клас нямат достъп до образование у нас

  • 05 ноември 2014, 14:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 541d6dc503f92

Близо 7000 деца между първи и четвърти клас нямат достъп до образование у нас, съобщи пред журналисти във Велико Търново Елена Атанасова, от представителството на УНИЦЕФ-България.

По думите ѝ общинските администрации могат да подпомогнат достъпа до образование и това е една от целите на международната мрежа, обединяваща общини със статут на община-приятел на детето.


Традиционната годишна среща на общините с такъв статут се провежда във Велико Търново. „Мрежата обединява над 800 градове от цял свят, като 17 от тях са в България. Днес предстои да бъдат одобрени най-новите членове на мрежата - Сливен и Гоце Делчев”, допълни тя.


За да членува в организацията, всяка община трябва да отговаря на девет критерия, сред които най-важни са осигуряване на стабилна среда за развитие на децата, достъп до здравеопазване и образование и отделни бюджетни средства за подпомагане на инициатива, свързано с детското участие в живота на общността.


Срещата е част от поредицата прояви в България и по света, посветени на 25-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!