Боби и Кели помагат на децата на Перник да пресичат

  • 15 септември 2019, 18:04
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium %d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba1

Децата на Перник вече имат нови приятели, а това са Боби и Кели. Популярните герои пресякоха безопасно пешеходната пътека пред Закрития мост в центъра на Перник. Триизмерните детски фигури в реален размер а част от кампанията “Пресичай безопасно”, подкрепена от община Перник и кметство „Изток“ ,преди старта на новата учебна година. Те показаха на децата в града какво поведение да имат на пътя и какви са основните правила за безопасно пресичане. 

На събитието в центъра на града присъстваха кметът на Община Перник Вяра Церовска, зам.-министърът на младежта и спорта Николай Павлов и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов. Те приветстваха младите хора и бяха съпричастни към каузата да пазим семейството си на пътя.

"Днешният ден сме посветили на вас, мили деца. Трябва да знаем колко важно е поведението на всеки един от нас - велосипедист, шофьор, пешеходец. Отговорността е на всеки човек да кара внимателно, но и да пресича внимателно“, каза кметът Вяра Церовска. 

Зам.-министърът Павлов призова за разумно шофиране, за да се спасят детски животи, за да се спре войната по пътищата. 

„Щастлив съм, че град Перник участва в тази невероятна инициатива. Ние всички трябва да дадем пример на нашите деца, за да няма инциденти на пътя“, отбеляза кметът на кв. „Изток“, където ще бъде монтирана една от фигурите.

Бате Енчо, в ролята на полицай, обясни как организирана група трябва да пресича правилно и най-вече безопасно. След това беше направена демонстрация от ученици, учители и родители. 

„Пресичай безопасно с Боби и Кели" е социална кампания, която има за цел да се повиши отговорността на пътя и така да бъдат намалени пътно-транспортните произшествия.  

Боби и Кели провокират водачите да намаляват скоростта и изострят вниманието им, приближавайки пешеходните пътеки. 

Едната от фигурите беше поставена в центъра на града - пред Закрития мост при пазара, а другата  - в помощ на пешеходците в кв. ”Изток” на ул. “ Ленински проспект”.

Героите Боби и Кели са посланици на безопасното пресичане в България, също така те символизират чистото и истинско приятелство между децата по света.

Партньор в каузата на община Перник е Българският червен кръст.