Бой с копия и средновековни занаяти на Ловешката крепост

  • 25 юни 2017, 08:00
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium kr 3

Как се стреля с лък, какви други оръжия се ползват през Средновековието, кога са въведени шлемовете и ризниците – това може да се научи и днес на Ловешката средновековна крепост. Може да се види и бой с мечове и копия.

От вчера на крепостта е построен истински средновековен лагер от Второто българско царство.  Показани са шатри с обзавеждане, съдове, предмети от бита, демонстрация на занаятите на жените и игрите на децата. Могат да си видят още и одежди, накити и разнообразни оръжия от епохата. Показателен факт за реалистичността на лагера е, че някои обитатели нощем спят в шатрите.

Най-голям интерес будят възстановките на битките между български бойци и рицари, азиатци и други нашественици. Тези сцени са през два часа, първата е около 10 ч. преди обяд, когато се събере достатъчно публика.

Сред най-ентусиазираните зрители са децата, които с любопитни очи виждат как историята оживява. Възстановките имат успех и сред чужденците – в събота имаше германски и румънски туристи.

Атракцията дава богата визуална представа за средновековната история и култура.  Фокусът е главно върху Второто българско царство, но има информация и за други епохи и народи.

Събитието „Средновековен лагер от Второто българско царство в Ловешката крепост“ е включено в културния календар на Община Ловеч. Целта е да се привлече вниманието към крепостта, която е археологически обект с голямо историческо значение за България. В реконструкцията участват групи от Сдружение „Чигот“ – Варна, и НД „Традиция“.