Бойко Борисов и двама министри откриха обходния път на Монтана

  • 29 декември 2015, 12:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 798e acae

Премиерът Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие и транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски, шефът на пътната агенция Лазар Лазаров и кметът Златко Живков откриха изградения през последните две години обходен път на Монтана. Той е дълъг 13 км, а стойността му е 48,5 млн. лв.


Средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез оперативната програма „Транспорт - 2007 - 2013".


Тежките камиони, които се движат от и към Дунав мост 2, вече няма да преминават през Монтана. Продължаваме работата с ремонта на пътя Монтана - Видин до Добри дол, заяви министър Лиляна Павлова. По програмата „Транспорт" - пътища, усвоихме 1,8 млрд лв. Усвоихме всички средства , България няма загубени пари. Построихме 300 км нови магистрали, обходите на Враца, Монтана, Габрово, подхода на Кърджали.


Пред завършване е и околовръстното шосе на Берковица, пътят през Петрохан. По следващата програма „Региони в растеж" Монтана ще получи 20 млн., а Лом - 18 млн. за пътища, каза още министър Павлова.


Този път е много важен, защото движението по него след пуска на Дунав мост 2 е 4 пъти по-голямо от очакваното, каза министър Ивайло Московски.


ЧВ Монтана тази година са вложени 53 млн. лв. за водния цикъл и 48,5 млн. за този път, обяви премиерът Бойко Борисов. Общината се управлява добре и ние ще и помогнем за обновлението на два булеварда и за дострояване на храма. Тази година успяхме да съберем 2,7 млрд. лв. повече, но дадохме на вложителите в КТБ 3,5 млрд. Сами разбирате откъде идват трудностите. Но ние ще се справим, когато Господ е с нас", изтъкна премиерът.


Той призова кметовете да се включат в програмата за енергийна ефективност чрез саниране на блоковете. В нея имаме 2 млрд. лв., каза той.


Изпълнител на обходния път на Монтана е обединението „Обход Монтана", в което са се включили фирмите „Трейс Груп Холд" - АД - София и „Пи Ес Ай" - АД - Стара Загора.


Обходният път на Монтана е част от международния път Е-79, чрез който се осигуряват транспортни връзки между България, Румъния и Гърция. Новият път има дължина от 13 км. Започва от село Долна Вереница, преминава покрай селата Войници и Студено буче, заобикаля Монтана и при село Николово се влива в пътя за Враца. Пресича ж.п. линията


Бойчиновци - Берковица чрез надлез, а река Огоста - чрез мост, дълъг 80 м. За изграждането му са отчуждени 7 имота. Има по две ленти за движение във всяка посока. По него автомобилите ще се движат със скорост от 100 км. в час.


Още новини от Монтана и региона четете ТУК.