Бойко Борисов и Ивелина Василева откриха пречиствателна станция в Момчилград (СНИМКИ)

  • 10 юли 2015, 14:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 cf59 6c39

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василена, лидерът на ДПС Лютви Местан  и кметът на Момчилград Акиф Акиф прерязаха лентата на новоизградената Пречиствателна станция за отпадъчни води на Момчилград.


Това стана в присъствието на общинските кметове от Кърджалийско, народни представители, областния управител Илия Илиев.


Съоръжението е част от проект на стойност 25,5 млн. лв., финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013".


С тази инвестиция и с вече реалната работа на станцията опазваме водите на река Върбица, съответно на река Арда и по този начин избягваме трансграничното замърсяване. Така изпълняваме и много наши ангажименти по отношение  на екологично законодателство. Но не това е най-важното. Най-важното е, че даваме на хората възможност да се възползват от качествени услуги”, каза министър Василева.„Силата и зрелостта на един политик и на една политическа сила се изразява най-вече с това да имаш доблестта, да имаш коректността, да признаеш доброто, което прави един министър- председател дори, когато не е номиниран от твоята политическа сила, дори когато се явяваш  опозиция на неговото управление. Г-н Борисов благодаря, че сте тук”,  с тези думи  към премиера се обърна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той  благодари на правителството, което е осигурило над 8 млн.лв. за водоснабдяването на микрорайон Звездел и решението за финансиране на пътя до святото място Дамбълъ.


Местан подчертая и символното значение на присъствието на Борисов в Момчилград. „Утре 11 юли наши съседи от Западните Балкани ще отбележат 20 години от най-голямата трагедия, която преживя Европа след Първата световна война - избиването на 8 хиляди мюсюлмани в Сребреница.На този фон, въпреки  нашите политически различия, присъстваме на градивно събитие-откриване на пречиствателно съоръжение. Това е стратегическото предимство на България, г-н министър председател и ние ще го съхраним”, подчерта още лидерът на ДПС Лютви Местан.


„Много съм горд с Пречиствателната станция в Момчилград. Много съм горд, че всички ние партиите и в управлението, и в опозицията успяхме да направим правителство в едно трудно време, защото спрените Еврофондове не носят успех на никой. Вече имаме над 40 пречиствателни станции за милиарди левове в България. Това е туризъм, това е екология.   Общите усилия на всички екипи,  водят до този резултат.”, заяви премиерът  Бойко Борисов.


В изказването си министър –председателят обяви, че след откриването на Пречиствателната станция в Момчилград на 25 млн. лв., очаква до два месеца да бъде издаден акт 16 и за Пречиствателната станция в Кърджали за 72 млн лв.


„Така близо 100 милиона влизат в тези общини”, подчерта Борисов


„Няма значение какви сме - политически партньори или опозиция , не  трябва да пропуснем тези европейски пари и да не си оправим държавата.  Надявам, че с разум всичко това ще бъде направено и преодоляно”, каза още Бойко Борисов. Той допълни, че не дели кметовете по партийна принадлежност.„Стараем се навсякъде да дадем и навсякъде хората да се почувстват по-добре и осезателно да го разберат”, каза Борисов


След церемонията премиерът Бойко Борисов се срещна със 7-те общински кметове на област Кърджали. На нея присъства и лидерът на ДПС Лютви Местан. Борисов обаче не пожела да пие кафе.


„Имам малко време, за да се срещна с кметовете, но този път не на кафе, за да не ни разнасят. Може на чай или нещо друго", се обърна с шеговит тон министър-председателят към Местан.


„Така близо 100 милиона влизат в тези общини”, подчерта Борисов


Още снимки може да видите ТУК