Бойница постави паметна плоча на своята героиня

  • 23 септември 2017, 18:21
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium boinica pametna plo4a 2

Жителите на село Бойница увековечиха паметта на своята легендарна съселянка – Йонка Маркова, известна в селото като Йона Мъжката. Те поставиха паметна плоча на стената на детската градина, която носи нейното име. Плочата бе открита от евродепутата Владимир Уручев. Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов порчете писмо от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Thumb boinica pametna plo4a 3

На тържеството бе представена и документалната книга на краеведа от Ловеч Кирил Петров, озаглавена „Единствената Йона Маркова”. Авторът дойде за тържеството с четническа униформа. Кметът на общината Анета Генчева благодари на всички, които са дарили средства за  изработване на плочата и за издаване на книгата.

Йонка Маркова, родена през 1857 година, е била доброволка в Опълчението, сръбско-българската        балканската, междусъюзническата и Първата световна война. В някои от войните участва с мъжкото име Иван Марков във взвода на нейния съпруг Нако Дамянов. Наградена е с Георгиевски кръст и орден „За храброст”.

Жителите на селото предлагат за честването на 140-тата годишнина от освободителната руско-турска война Йонка Маркова да бъде наградена посмъртно.