Бойница стяга бала на народните си носии

  • 10 януари 2020, 19:04
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium boinica nosii

Село Бойница остава верно на своя народен бал, съобщи кметът на общината Анета Генчева. От 1903 година досега всяка зима в селото местното читалище „Надежда”  организира бал на народните носии. Тазгодишният е в събота на 11 януари. Селата се стяга за него, тъй като пристигат етнографи от близо и далеч, много любители на автентичната народна култура.

На сцената дефилират момичета и момчета, облечени в носии на баби и прабаби. Някои от облеклата са на 120 – 150 години. Носиите са много пъстри с преобладаващ червен цвят. По ризи, завески и късаци има гъсти шевици с фолклорни мотиви. Между момичетата, станали за ден манекени, се избира и мис бал.

Всяка година се избира най-хубавата и интересна носия. Изборът прави жури от баби, които добре познават самобитната култура на Бойница и още изработват ризи и престилки. На бала показват не само празнични носии, но и сватбарски, жетварски, булченски.

Носиите на Бойница печелят първи награди по всички национални събори и прегледи. Те впечатляват с дизайнерските си решения и изящната изработка. Всичко в тях е от естествени материи и е шито на ръка.

Балове на народните носии се провеждат и в други три села на общината – Шишинци,  Бориловец и Периловец. Те се организират всяка зима през март.