Болница "Киркович" в Стара Загора става модерен център за лечение на рак

  • 25 август 2015, 09:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 544f9808bb817

От началото на следващата година старозагорци ще могат да се възползват от възможностите на Центъра за ранна диагностика на онко заболяванията. Това увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в Стара Загора, цитиран от starozagorci.com. Персенски присъства на откриването на централна болнична стерилизация, изградена по проекта за създаване на Регионалния център.


Общата стойност на проекта е 5,4 милиона лева. Това е един от 17-те подобни центрове, които предстои да бъдат изградени в страната. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на страната. Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца.


"Част от апаратурата - ендоскопска, лапароскопска, както и тази за централна стераиизация вече пристигна. До края на годината предстои да бъдат доставени модерен ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф. Апаратът за магнитно-резонансна образна диагностика и 64-срезовият многодетекторен компютърен томограф са високотехнологична апаратура за ранна диагностика на онкологичните заболявания. Центърът в Стара Загора ще бъде модерен, оборудван с всички достижения на медицинската наука, ще обслужва пациенти от региона и съседни области. По последни данни хората със злокачествени заболявания в област Стара Загора са около 24 000. Със старта на Центъра ще се открият 10 нови работни места", каза доц. Йовчев. В рамките на няколко години ще станем европейска болница, допълни той.


Завършиха и строително-монтажните дейности, чрез които бе направен ремонт на помещения на втория етаж, превърнато в помещение за отдел "Стерилизация", преустроена бе съществуваща сграда в кабинет за ядрено-магнитен резонанс, преустроени бяха и съществуващи помещения в кабинет за компютърен томограф.


Ремонтирани бяха и асансьорни уредби, повишена е енергийната ефективност на част от сградния фонд", обясни Мариана Василева от здравното министерство.


"От януари всички граждани ще могат да се възползват реално от възможностите на Центъра", допълни зам-министър Персенски.