Болярин се бори за "Гинес" със 75 трабанта

  • 12 ноември 2017, 09:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%82%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82

Над 60 трабанта се събраха в Павел баня за 60-годишния юбилей на емблематичната марка. С впечатляващ парад на колите, любителите на модела отбелязаха неумиращата повече от половин век любов към превозното средство. Сред страстните почитатели са и семейството на Ивайло Антонов от Велико Търново, където всички от фамилията му имат кола от тази марка. Самият болярин кандидатства за Рекордите на Гинес с най-голямата колекция трабанти в света – притежава 75 трабанта, като всичките палят и вървят.

Друг колоритен маниак на ретро автомобила е Тончо Желязков от Стара Загора. Кара „Траби” от 1970 г., като за десетина години изоставя марката, но в края на миналия век става колекционер. Днес е горд собствнеик на 8 трабанда. „Бижуто” сред тях е лимузина, направена от общо 3 коли.

"Германците са го мислели да е функционален и да е масов автомобил - той е 24 конски сили, 600 кубика е, двуцилиндров, двутактов, с въздушно охлаждане. Няма трабант, който да е прегрял", казва той.

Най-малко сто човека в България все още притежават трабант, като 50 от тях бяха в Павел баня с колите си. Във Феста ще се включиха автомобили от София, Ботевград, Плевен, Велико Търново, Разград, Исперих, Търговище, Силистра, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и др. Aвтопаркът предложи богато разнообразие  – от началото и края на производството на „Трабант“, такива, които привлякоха със своя удивителен тунинг и външен вид.