Болярите изпращат в Копривщица 355 участници за XI Национален събор на българското народно творчество

  • 22 юли 2015, 17:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54ee884e d0e0 4974

355 участници заминават за Копривщица от Велико Търново, след проведено заседание на експертна комисия за подбор на изпълнителите. Те ще представят област Велико Търново на ХІ Национален събор на българското народно творчество – Копривщица, 7-9 август 2015 г. Изпълнителските групи и състави са 23, а индивидуалните изпълнители са 4. Обща продължителност на представянето на Област Велико Търново е 240 мин.


Председател на комисията по подбор на участниците бе зам. областният управител доц. д-р Любомира Попова. В комисията участваха и д-р Миглена Георгиева Петкова – етнограф от Регионалния исторически музей, Велико Търново, Мирослава Стефанова Стоянова - експерт от РЕКИЦ „Читалища“, Велико Търново и Мариета Стефанова Гъркова, главен експерт в Областна администрация Велико Търново.
Подадените заявки за участие на танцови и певчески групи за изворен фолклор и индивидуални изпълнители, бяха направени след номинации на общински събори на народното творчество, проведени на по-ранен етап.


От община Велико Търново за Копривщица заминават женската група за автентичен фолклор „Леденишки баби“ при НЧ „Поука-1920“ село Леденик. Те ще представят обичая, „Посрещане на булката в дома на младоженеца“. Групата за изворен фолклор от с. Вонеща вода ще покаже „Каля на Балкана“ , посветителен момински обичай за преход. Групата за автентичен фолклор „Хотнишките баби“ при НЧ „Светлина -1895“ от с. Хотница ще се представи с „Хващане светец за нова къща“ и песните, „Ясна съй зора зорила“, „Ой Раце, Раце Кираце“.


НЧ „Народна просвета -1874“ от с. Ресен ще се представи с група за изворен фолклор „Зелен бръшлян“ с обичая „Свеждане“, а детска фолклорна група „Ресенче” с обичая „Мартуване“. Калина Друмева от с. Пушево ще се представи с индивидуалното изпълнение на песента „Седенки са на развала“. Йолита Банова от гр. Дебелец с песента „Събо ле, хайдут габровке“.


Община горна Оряховица ще участва с група за изворен фолклор при НЧ „Иван Вазов-1893“ от с. Първомайци. Те ще представят обичая „Седянка меджия“. Групата за изворен фолклор при НЧ „Просвета-1906“ – с. Горски Горен Тръмбеш ще се включи в надпяването с изпълненията на „Пита ли Гинке, майка си“, „Севдалино малай моме“ и „Айде завила се лоза винена“. Групата за изворен фолклор от с. Писарево ще представи песните "Отишла е Янка“,„Дуйни вятро“ и „Дето щях мамо“. Петър Пенчев Георгиев от с. Писарево ще изпее „Два братя дялба делили“.
Община Лясковец ще участва с женски народен хор при НЧ „Развитие 1902“ от с. Мерданя. Те ще представят "Северняшка китка" и “Що щеш, Доне“
Общината в Павликени изпраща в Копривщица групата за обработен фолклор при НЧ „Съединение 1879“ от с. Бутово. Те ще представят песните “Тез бутовски ергени“, “Пандишпан“, “Много ходих мамо“ и “Зададе се Стуене ле“.
Община Полски Тръмбеш участва с група за автентичен фолклор при НЧ „Светлина – 1883“ от с. Раданово. Те ще представят обичаите „Кроене“ и народното предание, „Легенда от Раданово“.


Свищовската община се включва в Копривщица 2015 с групата за автентичен фолклор „Фолклорен извор“ при НЧ „Светлина –Царевец – 1927“ от с. Царевец. Те ще представят "Теменуго, Теменужке“ и „Трънка, сливка, глогинка“. Групата за народни песни „Настроение“ при Културен клуб на пенсионера с. Козловец участва с „Радо ле“ и „Росен, росен“. НЧ „Възраждане – 1908“ от с. Българско Сливово ще се представи с женска певческа група - „Чула съм либе“, а мъжката певческа група със, „Снощи е Яна“. Танцов състав за изворен фолклор НЧ „Възраждане – 1908-г. Българско Сливово ще участва с ръченица , „Черкезко хоро“„Христовица“, „Катеринкина“ , "Сливовско хоро и "Пайдушко". НЧ „Съзнателност – 1899“ от с. Овча могила изпраща в Копривщица танцов състав за автентичен фолклор с изпълнения на „Алашо“ и „Пречката“. Ще участва и смесена фолклорна група с изпълнения на „Гана на порти седеше“ и „Поповото магаренце". Групата за обичаи в същото село ще представи "Коледуване". Групата за автентичен фолклор „Росна китка“ при НЧ „Филип Станиславов– 1903“ от с. Ореш ще участва с песни и съпроводи на акордеон - „Бачо Марияне“, „Припаднала е тъмна мъгла“, "Седнала е Ганка". 
НЧ „Заря – 1898“ от с. Хаджи Димитрово участва с женска фолклорна група за автентичен фолклор „Росалица“. Те представят песни със съпровод на гъдулка "Овчарче, Чобанче“, „Майка на Стуян думаше“. Женски танцов състав за автентичен фолклор НЧ „Заря – 1898“ ще представи изпълнения на „Куцанката“, „Черкезката“ , „По един път“, “Катеринкината“ и „Тропанката“.


Стражица ще се представи със състав при НЧ „Развитие 1895“ от гр. Стражица. Те ще изпълнят народния обичай "Толум", съобщиха от областната администрация..