Борисов: Строим завод след завод, висококвалифицирани българи се връщат от чужбина

  • 22 октомври 2019, 13:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 01  4

Пътят Пловдив-Асеновград стана много хубав. От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а те идват да си строят. Сега, когато почнахме пътя Ботевград - Мездра и ремонта на АМ "Хемус", инвеститори от Кърджали отидоха във Враца и строят 5 завода. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията по откриване на производствен завод за автомобилни светлини в Индустриалната зона край Пловдив.

"Преди 4-5 години БВП беше 50 милиарда, а тази година ще минем 120 милиарда лева. Добре е, когато има такива инвестиции, които оставят добавена стойност в България", посочи той.

"Когато сте идвали насам, сте видели колко много заводи се строят", отбеляза министър-председателят Борисов, уточнявайки: "Завод след завод строим. Започнаха да се връщат висококвалифицирани български кадри от чужбина". Премиерът отбеляза също изграждането на инфраструктурата у нас, като специално акцентира върху пътя Ботевград – Мездра и Пловдив – Асеновград, както и разширяването на околовръстното на град Пловдив. "При този огромен растеж на града и видим икономически подем, не може пловдивското летище да остане в страни. Мисля, че Балканите имат нужда от голям хранителен хъб, в който да идват и да се изнасят стоки. Може в един момент да се окаже, че със самолет по-евтино ще се доставят стоки, отколкото с тировете, ако се направят групажи. Работим по тази тема", каза още премиерът Бойко Борисов.

Инвестицията на компанията в комплекса е на стойност 62 милиона лева, а до 2023 година се очаква там да работят 400 души.

На церемонията присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и турския посланик  Хасан Улусой и кметът на град Пловдив Иван Тотев.