Ботев убит от свои четници

  • 02 юни 2016, 06:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 dd8d 334f

На връх 2-ри юни BNT 2 пусна премиерно нова лента за Христо Ботев. Художествено-документалният филм на режисьора Искрен Красимиров по сценарий на Илиана Минковска разкрива истината за мистериозната гибел на войводата. И опровергава официалната версия за смъртта на поета – революционер. Филмът е последният от трилогията „Търсачи на изгубения БОТЕВ“, след „Ботев: От Голгота към Свобода“ и „100 000 крачки с БОТЕВ“, а Искрен Красимиров е първият кинаджия от 48 години насам, който насочва камерата си към националния ни герои.


Той и екипът, който работи по лентите основаха родолюбивото движение „НЕзабравимата България”, с което са направили стотици прожекции на лентите у нас и в много европейски страни. В новия филм за първи път спомените на очевидците се поставят на природния детектор на лъжата във Врачанския Балкан, където вечерта на 20 май /1 юни 1876 г. се е разиграла кървавата драма с убийството на войводата. „Аз и екипът ми търсихме цялата истина според завета на поета: „Свободата е мила, Истината е свята!“, разкри режисьорът.


Камерата проследява последните стъпки на Ботев. Действието се развива на връх Камарата, където е паднал мъртъв войводата, на Околчица, където са били турските позиции и още няколко местности, свързани със събитията. На фона на „Не плачи, майко, не тъжи…” кадри от квадрикоптер показват разположението им, което е много важно за филмовото разследване. За да се стигне до извода, че става дума за класическо отвличане на войводата.


Вечерта след сражението, което е второто успешно на четата и при което няма нито един убит и ранен, Ботев е отведен от щаба си в противоположна от бойците му посока. На мръкване, по здрач, след като засвирила турската тръба за спиране на боя, комитите жадни, умрели за вода отишли до Крушовишкия извор. А членовете на щаба му Никола Обретенов, Георги Апостолов и Перо Македонеца, както и телохранителите на Обретенов – Димитрото и Сава Пенев завели войводата в тъмно усое, което било на два километра от четата.


Там Ботев пада мъртъв. А единственият жив очевидец, който дава показания по време на трите държавни комисии за разгадаване смъртта му, седем пъти сменя версиите си. Но нито веднъж не споменава, че е пронизан от турски куршум, а пък на смъртния си одър казва, че ще отнесе истината за смъртта на Ботев в гроба си. Във филма военният консултант доц. д-р инж. Георги Маринов дава експертно мнение, според което нито един от трите вида пушки, които са използвани от турците и четниците не може да убие Ботев от разстоянието, на което са били по това време.


Изключено е също така войводата да е пронизан от мюсюлманин, защото религията им забранява да се бият след залез слънце. Така кръгът на заподозрените се стеснява до петимата, с които е бил Ботев в последните мигове на живота си. Те се наговарят да не казват за смъртта му на четниците. „Държат се като мародери и дезертьори, вземат му бинокъла, картата, петте наполеона, часовника и го зарязват”, разкрива във филма проф. Румен Леонидов. Така и до днес никой не знае къде са костите на войводата.


Провокиран от филма археологът от врачанския музей Георги Ганецовски ще прави този сезон разкопки на връх Камарата с надеждата, че може да ги намери. Лентата дава още редица доводи, че Ботев е пронизан от някой от петимата, които са били с него и намеква точно за кой става дума. А като има пред вид предисторията по подготовката на четата, Румен Леонидов казва пред камерата: „Във врачанската пастърма е скрит ключът на загадката за убийството на Ботев”. Да, войводата е споделил, че знае кой е откраднал парите за оръжието и че смята да го накаже. Тази част от истината за гибелта на поета революционер Искрен Красимиров разкри още в първата лента от трилогията.


Във филма участват с експертни мнения преподавателят от факултета по история в Софийския университет проф. Пламен Митев, доц. д-р инж. Георги Маринов и краеведът Калин Тодорова. Собствени позиции изказват проф. Румен Леонидов и Мадлен Алгафари.


Ролята на Ботев и в тази лента изпълнява превъзходно учителят от Враца Филип Филипов. Актьорът Явор Зехиров се превъплащава в образа на врачанския интелектуалец Тодор Бучински, който е участвал в държавните комисии от 1927 и 1953 година за установяване на лобното място на Ботев.


Водещ на филмовото действие пък е актьорът Костадин Сълтов. Искрен Красимиров, който е не само режисьор, но и оператор и монтажист на филмите си, е от Мездра. Той е само на 26 години, а вече има зад гърба си над 20 филма - игрални късометражни и пълнометражни документални филми, сред които са „Ботев: От Голгота към Свобода“, „Другото полувреме“, „Хляб от Бога“, „Каменно съкровище от Мездра“, „Не сме ангели“ и др.


Печелил е награди от национални и международни кинофестивали като IN THE PALACE - Балчик, „Златен Ритон“, „Ранно пиле“, „На източния бряг на Европа“, „Награди на Филмовата академия“. „Фестивал за наследство“ и др. Искрен Красимиров завършва средно специално образование в “Арт колеж по визуални изкуства“ - София с отличие за „Най-добър оператор на випуска“. През 2013-та се дипломира в Нов български университет по специалността „Кино и телевизия“. Завършил е магистърската програма на НБУ - „Филмова и ТВ режисура“. В момента е докторант по кинознание и киноизкуство в НБУ.