Боян Томов: Кметовете все повече се съобразяват какво искат гражданите

  • 12 септември 2019, 19:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 20479660 10154991720579372 6669860300346948824 n

Хората очакват местната управа да работи за повече инвестиции, но гражданите все повече имат нужда от градска инфраструктура, паркове, места за отдих, уредени и чисти междублокови пространства. Ако един кмет направи 10 улички в квартала, вместо един булевард - хората много повече ще го признаят. Това заяви в ефира на Радио Фокус управителят на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов, който за седма година организира националното онлайн допитване "Кмет на годината".

"Кметът трябва да бъде по-близо до хората, за да знае по-добре техните проблеми. Близката комуникация на кмета със своите граждани се засилва през годините. Много е важно по-малко да обещава и повече да изпълнява", каза още той.

Томов посочи като негативен пример това, че някои управници се появяват, само когато наближи предизборна кампания.

"Гражданите са по-будни и активни, с по-голям контрол и социалните мрежи помагат за това", посочи Боян Томов. По думите му кметовете пък са по-внимателни, предпазливи, все повече се страят да направят това, което са обещали.

"По-различното в един конкурс и особено в "Кмет на годината" е това, че всяка година той придобива своята по-голяма популярност – повече хора, които гласуват, повече общини, които правят на местно ниво кампании, призовават своите съграждани да гласуват, призовават ги към равносметка кметовете в какви проекти са инвестирали, дали да се справили добре, дали гражданите са ги оценили по подобаващ начин, дали не са сбъркали в избора си на проект”, допълни директорът на портала Kmeta.bg.

"Нашият конкурс има точни и ясни теми, няма политическа украска, нямаме жури. Онлайн гласуването е най-демократичния начин да бъде избиран един човек, независимо дали е кмет", категоричен е Томов. "Кмет на годината" е едно добро и позитивно състезание", заяви още той.

Боян Томов каза още, че конкурсът създава засилваща се конкуренция между гражданите на различните населени места и общинската администрация.

Според него един от основните проблеми в малките българските общини е ниското заплащане на администрацията и запазването на квалифицирани хора, които да развиват проекти. "Трябва да има по-малко общински админстрации, но по-добро заплащане", посочи Томов. Другият проблем е децентрализацията, която зависи от изпълнителната власт. "Ако не се работи в тази посока - то това е тъжно, защото каквото се случва в града, виновен винаги е кметът", допълни директорът на Портала на българските общини.

"Разчитам на позитивна кампания, на идеи. Политически партии разбраха, че негативната кампания не води до нищо, а само до нисък резултат. Нека да чуят местното население, това което иска и да се насочат натам - градът да стане по-хубав", коментира Томов за предстоящите местни избори.

"Слушайте идеи, а не негативна и черна кампания", призова Боян Томов.