Бракуваха 110 кг месо от глиган

  • 09 януари 2013, 16:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0bf867ec70



110 килограма месо от диво прасе бракуваха експертите от областната дирекция по безопасност на храните в Шумен, съобщи за ТОП НОВИНИ директорът на местната дирекцията д-р Катя Райкинска.


В месото била открита трихинелоза. Опасната бактерия била установена след направени в лабораторията в Шумен изследвания от взетите проби от въпросното месо.


“Резултати за трихинелоза бяха потвърдени и от референтната лаборатория в София”, допълни Райкинска. Тя уточни, че проби от отсрелян дивеч се носят в Областната дирекция по безопасност на храните и преди излизането на резултатите месото би трябвало да се съхранява без да се консумира.


Началникът на ОДБХ – Шумен каза още, че този случай не е първият за 2013 г. От 2 до 4 януари общо 18 проверки са направили инспекторите от шуменската агенция в търговската мрежа и обектите за обществено хранене, съставен е и един акт в хранителен магазин в село Ясенково.