Бразилия снима филм за дълголетниците в родопско село

  • 25 април 2018, 06:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 27650276698684320

Най-възрастните жители на китното родопоско село Момчиловци ще се прочуят на другия край на света - в Бразилия. Старите баби и дядовци ще бъдат увековечени в уникален документален филм за дълголетието, който се заснема от бразилска телевизия. Една от най-популярните местни медии в Южна Америка - „Глобул“ стартира своята продукция у нас. Екипът на телевизията е за три дни в България, а в него, освен журналист, има и лекар, който изследва влиянието върху здравето и дълголетието на бактерията Лактобацилус булгарикус, благодарение на която се получава българското кисело мляко. Преди това са правени снимки в София и Пловдив, както и в Музея на киселото мляко, който се намира в с. Студена, община Трън.

Снимките за живота на родопчани от различни гледни точки очароваха бразилските телевизионери, които признаха, че са чели и чували за Момчиловци и китайското мляко с име на селото.

Те гостуваха на дълголетник и го разпитаха как живее, с какво се храни и как е прекарал живота си. „Бяха много впечатлени от изключително жизнения 92-годишен бай Стоян Шукеров. Той им пя родопски песни, разказа им, че по никакъв повод не сяда на масата без кисело мляко.", разказа кметът Суркова, цитирана от smolyan.bgvesti.net.

Бразилците обаче останаха без думи от красотата на природата в Родопите, когато се изкачиха на хълм над Момчиловци и позиционираха камерите за природните панорами. В сериозния документален филм ще има кадри от кръста и множеството параклиси над селото, аязмото с лечебна вода и музея на Момчиловци, както и от Пътеката на дълголетието. Сред най-интересните за журналистическия екип и лекаря сцени, е било заквасването на традиционно кисело родопско мляко от местна жена облечена в родопска носия. За да усетят вкуса на родопската кухня гостите бяха почерпени с истински пататник, за който единодушно казаха, че е най-вкусното нещо, което са опитали в България и отнесоха рецептата в далечна Бразилия.

Припомняме ви, че Момчиловци привлече с красотата си и други световни гиганти като Китай и Япония, които също снимаха в родопското село.

Източник и снимки: smolyan.bgvesti.net