Броят на учителите, които искат да се ваксинират, ще расте

  • 11 януари 2021, 13:45
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0 %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0.j 1pg

Ваксинирането на учителите би трябвало да започне до две седмици, което означава, че по-големите ученици трябва да бъдат задържани вкъщи, докато трае този процес. Ако се избърза и учениците бъдат върнати в клас, преди учителите да са ваксинирани, това ще доведе до увеличаването на заболеваемостта, което ще обезсмисли ваксинирането. Така коментира  пред kmeta.bg различните идеи за връщане в училище на по-големите ученици Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“ с преподаване на чужди езици (едно от най-големите училища в столицата).

Според Николова, ако се предприемат действия по връщането на ученици от пети до дванадесети клас за по една седмица, без да са ваксинирани учителите, това ще е опасно. Директорът на 125 СУ „Боян Пенев“ припомни ескалацията на заразата през октомври и ноември и допълни, че има силни  притеснения това да не се случи отново. Починаха близо 80 учители от COVID-19, които най-вероятно са се заразили в училищна среда. Това не бива да се допуска отново, каза Николова. Тя допълни, че 44% от учителите в училището са изявили желание да се ваксинират и предположи, че този процент ще расте още в процеса на ваксинация.

Директорът на 125 СУ „Боян Пенев“ уточни, че след като бъдат ваксинирани учителите, връщането на по-гелемите ученици трябва да става поетапно. Разумното е да се върнат децата от пети и шести клас, а после и по-големите.  Редуването на класовете също ще бъде някакъв вариант, смята Николова.

Всички сме наясно, че присъственото обучение не може да бъде заменено, коментира още Николова.  Но тя добави, че децата и в момента се подготвят сериозно в електронна среда, макар този тип обучение да се смята за компенсаторно.