Броят прасетата в задните дворове в погранчната зона с Румъния

  • 24 октомври 2018, 18:17
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium pigs 214350 960 720

Ветеринари ще преброят, прегледат и регистрират всички прасета, които с отглеждат в личните дворове в общините Алфатар, Кайнарджа, Силистра, Тервел и Добрич. Извънредните мерки се налагат след като в края на миналата седмица ловци откриха край телената ограда край границата с Румъния мъртво диво прасе, покосено от африканската чума.

20 километрова инфктирана зона  очертаха ветеринарните власти в  застрашените от заразата общини. Там ще бъдат взети  специални мерки за  повишаване на биосигурността, реши областнта епизоотична комиси в Силистра, която заседава  извънредно в сряда.

Докато ветеринарите  обследват  фермите и личните стопанства в  региона, ловци ще претърсват  района около границата, където е открито мъртвото  прасе. Целият компрометиран участък ще бъде  дезинфекцран.

Намерената  мъртва дива свиня  в община Кайнарджа е втория регистриран случай на африканска чума у нас. В края на август ветеринари откриха заболели  от опасната  зараза домашни прасета в  провадйското село Тутраканци. Тогава  60  шопара, отглеждани в личните дворов на хората там, бяха евтаназирани. Повечето стопани няма да получат обезщетение от държавата, защото животните им не са регистрирани.

По данни на ЕК  в момента в европейски държави са открити огнища на африканска чума по свинете. Най-тежко е положението в съседна Румъния, където опасната болест е засечена  в повече от 1000 ферми.