Брусарци днес празнува, чака утре Сашо Роман

  • 17 август 2018, 20:04
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%91%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b0%d1%80%d1%86%d0%b81

Днес и утре Брусарци празнува, съобщи кметът на общината Наташа Михайлова. Денят е неработен за жителите на малкия град.

Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от архимандрит Антим, протосингел на видинската митрополия, в местния храм „Света Параскева“. Гости на града бяха депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, областният управител Росен Белчев, кметове на съседни общини.

С шествие изпълнилите на храма дойдоха на централния площад в града, където се състоя кулинарна изложба. Депутатът Дилян Димитров бе избран за председател на журито и обяви най-доброто ястие. Авторката му получи награда. На площада бе оформена и алея на занаятчиите, които показаха и продаваха своя продукция.

На тържествена сесия на общинския съвет бе обявен новият почетен гражданин на Брусарци. Това е професорът онколог д-р Иван Гаврилов, роден в близкото село Василовци. Проф. Гаврилов е известен дарител на икони и църковна утвар за храмовете, радетел за възстановяване на войнишки паметници. Заради заетост, професорът от националната онкологична болница в София, не можа да приеме лично наградата си, но е изпратил писмо, в което благодари за високото почетно звание на родното му място.

Празникът продължи с изпълнения на певчески и танцови състави от общината, Вършец и Монтана. Довечера жителите на града и селата на общината се събират на централния площад, където за тях ще пее сръбският изпълнител Дарко Филипович.

Празникът продължава и утре вечер, когато на същата открита сцена общината дарява на Брусарци концерт на Сашо Роман.