Брусарци под карантина и без пазар заради първата жертва на коронавируса

  • 12 март 2020, 12:32
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium brusarci   ob6tina

Община Брусарци е под строга карантина заради смъртта на 66-годишната жена в столичната клиника „Пирогов”, която е от село Василовци. Това заяви днес кметът Наташа Михайлова. Затворени са училищата, детските градини, пенсионерските клубове, забранен е и неделният пазар. Движението между селата и към общинския център е ограничено. Служителите в Общината работят с маски, доставени са дезинфектанти за всички обществени сгради и помещения в общината.

Семейството от село Василовци е било в края на февруари в Лом, където е участвало  в тържество на брата на мъжа – Сашо, който празнувал юбилей. Събрали са се цялата фамилия, от Пловдив дошла и дъщерята на заразеното семейство. Тя е била в Италия преди това, сподели Наташа Михайлова. Вероятно тогава възрастните хора са хванали вируса. На 1 март са напуснали селото и са заминали за София при сина си. Там са получили първите симптоми на болестта и са постъпили в болница „Пирогов”.

Полицията издирва всички, които са присъствали на тържеството в Лом и хората от Василовци, които са контактували със семейството. Жената е била със сърдечна операция и малко е излизала из селото - предимно за пенсията  и по магазините. Повече се е движил мъжът, който сега се бори за живота си. Издирването на хората, контактували с тях, е трудно, призна кметът. Някои се крият и не искат да бъдат изследвани, тъй като се чувстват здрави и жизнени.

Мъжът на починалата жена вчера от коронавирус се влошава, каза началникът на Националния кризисен щаб и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Той е в „Пирогов“ и се е наложило тази нощ да бъде интубиран. "Той върви към влошаване от тежко към критично състояние. Мъжът вече е на апаратна вентилация. Образните изследвания и лабораторните показатели показват, че има сериозно влошаване на състоянието му и то се определя като критично", обясни началникът на Националния кризисен щаб.