Брюксел дава 200 млн. лв. помощ за 1500 средни компании у нас

  • 29 юни 2020, 18:11
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium eurocommission 800x445

Европейската комисия обяви, че е одобрила държавна помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на средни предприятия в България, засегнати от кризата с коронавируса. Публичната подкрепа е по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (87 млн. евро). Та ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 75 хил. евро на компания. Очаква се помощта, която ще бъде предоставена до края на годината, да е от полза за около 1500 средни компании. 

Това съобщи в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. 

Максималната безвъзмездна помощ, която може да получи един проект, е 150 хил. лв. Очаква се мярката да подпомогне и сектори, които не бяха обхванати от другите антикризисни мерки като туризма. В разгара на извънредното положение се разбра, че туроператори и хотелиери ще могат да кандидатстват за тази помощ, ако Брюксел одобри част от парите по тази оперативна програма да бъдат пренасочени за целта и в обхвата да бъдат включени недопустими по принцип сектори.

От помощта са изключени производство и преработка на селскостопански продукти, рибарство, аквакултури, горско стопанство, финансовия и хазартния сектор. Целта на схемата е да подпомогне нуждите от ликвидност на средните компании и да им позволи да продължат да работят по време на и след епидемията.