БСП дава Ковачки на прокуратурата

  • 22 август 2019, 16:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 43375251 2575214339171836 8145169077569060864 n

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки. Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията, информира "Фокус". По думите му всичко ще бъде оформено като сигнал и до края на седмицата ще бъде внесено в прокуратурата.

"Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи, е по-ниска, отколкото пазара в България. Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол, гарантиран от държавата, е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество", каза Добрев.

"Преди два месеца всичките работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на елекетрическа енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с електрическа енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация - София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за електрическа енергия са изкупили цялата свободна енергия от АЕЦ "Козлодуй"", допълни заместник-председателят на червените.

"Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че, според г-жа Юлия Ненкова, този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества", каза още Кирил Добрев.

"Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така. За капак, за да помогне държавата след като вече цялата електрическа енергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони", коментира той.

"Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. За ваша информация американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали енергията на 180, в пикови моменти над 200 лв.. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, категоричен бе Добрев.

Според него всичко щеше да е било „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект, а именно „Лидер“, който имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 души бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни още той.

По думите му там работят бели роби на ниски заплати.

Заместник-председателят на БСП отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв., а 109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Той отчете, че се ощетява НОИ, в същото време се реализират големи печалби. „За капак само преди няколко месеца Ковачки пое управлението на „Топлофикация - София“. Не без помощта на мнозинството в общинския съвет в София. Изпълнителният директор е бивш негов служител“, изтъкна още Кирил Добрев. 

Ще изнесем информация какво се гори в електрическите централи в Старозагорско и в Бобов дол, обяви Добрев. „Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, посочи още Добрев.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков посочи, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. По думите му тези дружества нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за българската енергетика. „Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, допълни още Зарков. 

„Работодатели се обръщат към институция, КЗК в случая с много сериозни данни и сигнали за нередности. Отговаря им се с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Аларнака, Сейшелите и други екзотични места“, допълни още Зарков. Според него КЗК отказва да свърши работата си.