БСП с двама кметове на села, ДПС - с един

  • 16 октомври 2017, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium izbori

Кандидатите на БСП спечелиха втория тур на частичните кметски избори в две села, а ДПС се пребори за кметското кресло в едно село. Вчера бе вторият тур на частичните кметски избори в три населени места в страната. Балотаж се проведе в село Чукарка, село Сухаче и село Попович.

Христинка Симеонова Димитрова от БСП е новият кмет на село Сухаче, община Червен бряг, област Плевен. Тя спечели гласовете на  268 души. За опонента и Йоана Иванова Йотова, която се яви като независим кандидат с подкрепата на НФСБ, гласуваха 182. Избирателната активност в селото беше 76.55%. Правото си на глас упражниха 454 от общо 593 избиратели.  До изборите  се стигна, след като през юли почина кметът на селото Иван Иванов.

БСП победи и в село Попович, община Бяла, област Варна. На втория тур в селото кандидатът на левицата Еленка Янкова спечели кметските избори със 121 гласа. За кандидата на ГЕРБ Мирослав Юриев Иванов гласуваха 74 души. 53.47% беше избирателната активност. Правото си на вот упражниха 200 от общо 372 избиратели. Миналата седмица правото си на вот упражниха 183 избиратели в селото. Причина за предсрочните избори в населеното място е подадената оставка на предишния кмет Крум Крумов.

ДПС спечели балотажа в село Чукарка, община Айтос, област Бургас. На втория тур на кметските избори в селото за кандидата на ДПС Октай Якуб гласуваха 180 души, а за кандидата на ГЕРБ Сюлейман Емин Садула - 147. 69.09% беше избирателната активност. Правото си на вот са упражнили 333 от общо 482 избиратели. На първи тур на кметските избори гласуваха 68,05% от гласоподавателите в селото. Тогава до урните тогава отидоха 328 души. До изборите в населеното се стигна, след като правомощията на кмета на селото Джемил Хюсеин Хамид бяха предсрочно прекратени, поради неявяването му на работа.