БСП Стара Загора: Не сме съгласни да се дават безпллатно парцели на роми

  • 29 октомври 2014, 11:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5450cba326209

Групата на БСП и коалиция в местния парламент на старозагорци подкрепя предложението на кмета Живко Тодоров за предоставяне на парцели за социално слаби семейства в ромския квартал. Тя обаче е против това да става безвъзмездно. Това заяви председателят на групата на левицата Борис Боричев ден пред заседанието на общинските съветници в четвъртък.


Както е известно общо 56 парцела ще бъдат предоставени на бедни семейства в ромския кв. "Лозенец" в Стара Загора, където през лятото бяха съборени 54 незаконни къщи. Предложението на кмета за предоставяне на отстъпено право на строеж в северната част на квартала ще бъде разгледано на заседанието на общинските съветници идната седмица", съобщи председателят на местния парламент на старозагорци Емил Христов.


Тъй като ставало дума за разходване на немалка сума публични средства – над 2 млн. лв за парцелите и два пъти по още толкова за инфраструктурата, най-добре според БСП-старейшините било въпросът да се подложи на обществено обсъждане.


„Ако трябва да бъде насрочен и раферендум“, добавиха колегите на Боричев в общинския съвет ИлкаПеткова и Сашко Лозанов, и двамата юристи.


Те смятат, че безвъзмездното предоставяне на парцели в ромския квартал било заобикаляне на закона за общинската собственост. Освен това социално слаби имало и в други старозагорски квартали и за да няма дискриминационен елемент, такива парцели трябвало да бъдат отредени и  в тях.


На утрешното заседание левицата ще поиска кметът да оттегли предложението си, за да се чуело общественото мнение по въпроса и да се допълнят критериите за предоставяне на безплатните парцели.