Българче в Норвегия спечели конкурс за Левски (Видео)

  • 27 октомври 2020, 12:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Младият Кардо-Александър Али  (13 г.) от Норвегия е победител в ловешкия конкурс за есе за Васил Левски. Момчето даде интервю за Община Ловеч по скайп, което е публикувано в Youtube. В него той определя Апостола на свободата като гениален. Конкурсът бе организиран от  Община Ловеч, Фондация „Васил Левски” и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” –  Ловеч на тема „Левски, революцията и бъдещият свят”. Той бе посветен на 150-aта годишнина от обявяването на Ловешкия революционен комитет за привременно правителство през 1871 г. Наградите ще бъдат връчени на 29 октомври в Ловеч.

В интервюто младежът казва още: „Любимите ми теми са гръцка, римска и българска история. Според мен великите мъже коват историята и Левски се нарежда сред тях.“ Във видеото можете да чуето и награденото есе, четено от младежа.

В конкурса участваха 16 млади хора - ученици от V до XII клас в българските училища в чужбина.

Второто място бе заето от трима Генадий Шкипеско – Болград, Украйна,  Екатерина Олейник – Измаил, Украйна, и  Татяна Калова – с. Богатое, Одеска обл., Украйна. За съжаление поради санитарните мерки децата от чужбина няма да могат да присъстват в Ловеч. Поощрителни награди са определени за Виктория Недялкова  и Касандра Недялкова – и двете от Дряново, България.

Журито бе в състав проф. Пламен Павлов, проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Виктор Комбов и Юлияна Цанева.

Награждаването ще стане на 29 октомври, четвъртък, пред читалището в Ловеч, на тържеството по повод Деня на будителите  -1 ноември. 

Финалът на националния конкурс „Кмет на годината“ 2020 наближава. Гласувайте за своя кмет до 29 октомври на kmetnagodinata.bg.