Българин направи кромлех, изписан с думи на цар Борис и Ванга

  • 25 август 2017, 21:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%80%d0%b0%d1%8e%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8

В живописното планинско село Раювци се намира уникален мегалитен комплекс, който привлича все повече и повече туристи. "Раювският кромлех*, както го наричат местните, е издялан по подобие на откритите наскоро кромлехи по нашите земи, датиращи от около шест века преди новата ера. Родолюбивият българин-инициатор на творението, държи името му да бъде запазено в тайна. Скулптурът, обаче е ясен. Това е талантливият бургазлия Атанас Стоянов, издълбал над 4 хиляди букви и символи върху всеки каменен блок. 

Според проучванията на българските археолози каменните съоръжения са използвани от траките за календар и отчитане на времето, нещо като астрономическа обсерватория. Летоброенето на мегалитния комплекс в Раювци е от това лято. Кромлехът е поредната родолюбива инициатива на един патриот със силен родови корен по тези места, който е бродил с четата си бродил с четата си Вълчан войвода. 

Върху всеки един от камъните са издълбани мъдри слова, които ни карат да се замислим за делата си, за живота. Думите "Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“ (цар Борис Трети), " Дела трябват, а не думи" (Васил Левски), "Загубата всеки път е урок за умния човек" (Стефан Стамболов), "Само онзи, който е свободен, той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата" (Христо Ботев), "Народ, който има планета вместо звезда ще угасне като свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съсвездие" (Ванга) са само част от мислите, увековечени в мегалитния комплекс. 

*кромлех- мегалитно съоръжение, подобно на долмените и менхирите, с култовопредназначение. Изградено е от големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър. Най-известните кромлехи в света са Стоунхендж (в Англия) и Карнак (в Бретан). 

Източник и снимки: "Труд"


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!