Българин влиза в „Гинес“ с обиколка на Земята по вода

  • 17 октомври 2020, 21:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium gg

Впечатляващото постижение на Макс и Стефан Иванови, които прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан, не е единственото уникално приключение в открити води свързано с България.

През 1977 г. капитан Георги Георгиев обикаля с яхта Земята за по малко от 202 денонощия. На 20 декември 1976 година той стартира в околосветския си рейс. Започва от Хавана през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия проток, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет, Кейп Таун до Хавана. Завършва го следващата година, отново на 20 декември, с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време – 201 дни, 21 часа и  36 минути. 3 години по-късно това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес.

След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието „Герой на Народна република България“. На името му е наименуван нов 25000-тонен кораб за насипни товари на „Български морски флот“, става почетен спортист № 1 за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали.

Снимка:

 

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.