България е съставена от редки образи

  • 29 октомври 2020, 09:00
  • Default profile Автор Нина Александрова
Medium d1wihetn waf7g5ctuyw0xsz58cct6qgbdfhnjudqzmpx92ib

Мая Новоселска е феномен в българския театър. Работила е в различни театри в страната и чужбина – в Дюселдорф, Хамбург, Бохум, както и в много театрални центрове по света – Москва, Авиньон, Ерусалим, Цюрих, Лайпциг, Дрезден. От три години е част от постановката "Редки тъпанари" на Теди Москов, която грабна две награди на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница тази година. 

 - Как "живее" през годините постановката "Редки тъпанари"? 

 - Репетираме с огромно удоволствие. Всичко започна през 2017 г. С колегите актьори много се забавляваме, затова се е получило и нелошо представление.

 - Много от диалозите и монолозите са написани от самите актьори. В процеса на работа ли се получи това или всеки дойде с определена нагласа и собствени идеи?

 - Имаше сценарий, но Теди работи така, че по време на репетициите всеки дава идеи, а той си разбира от работата, затова знае какво да сложи и какво да махне. Има импровизация на актьорите, но погледът е негов. 

 - Има ли "редки тъпанари" в България и що за хора са те?

 - Има, да. България е съставена предимно от редки образи. Има супер интересни и супер интелигентни хора. Но има и такива на противоположния полюс. Но всичко ще бъде наред. Важно е да запазим бодрия си дух, независимо от всичко.

 - Вие работите и живеете с Теди Москов - какъв е на сцената и у дома?

 - Човекът-талант стои преди и над битовизмите. Това е по-важно на фона на цялата непосилна лекота на битието. Трябва да дадем глътка въздух на любимите до и около нас. А каква по-хубава глътка от изкуството?! Хората разбраха, че душата също има нужда от свои пространства, а театърът е място за споделяне. 

Снимка: Красимир Свраков