България и Румъния показват заедно природните си забележителности

  • 08 февруари 2019, 20:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium 4iprovci 005%d1%8c

България и Румъния показват заедно природното си наследство, съобщи Гери Димитрова, шеф на  общинската агенция за регионално развитие в Монтана. Това става чрез съвместния проект „Мрежа за устойчиво използване на природното наследство и ресурси в трансграничния регион” който бе представен днес. Проектът се реализира от  Агенцията за регионално развитие в града, а партньори са и Агенцията във Видин и  Асоциацията за технологичен трансфер и иновации – град Крайова, Румъния.

Проектът цели да популяризира естествените забележителности в българските области Видин, Монтана, Враца и Плевен и в румънските Мехидинци, Олт и Долж. Финансирането е поето от трансграничната европейска програма „Интеррег” – Румъния – България.

Чрез оформяне на туристически маршрути, някои двустранни, описания на природното наследство на всяка област се цели увеличаване на броя на посещенията на обектите,както и на нощувките в заведенията в двата региона.

Природните збележителности вече могат да се видят в мобилно приложение за смартфони. Всеки обект – по 30 за всяка област, е представен със снимки, описания и туристическа карта. Информацията е на български, румънски и английси езици.

Първи по маршрутите на новия проект ще тръгнат туроператори и журналисти. Срокът за изпълнението му е 24 месеца, обясни Гери Димитрова.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!