Българска ферма отглежда най-лютите чушки в света

  • 16 май 2016, 14:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 d716 bdf2

Най-лютите чушки в света се отглеждат във ферма край София. Вече две години Алекс и Боряна са се отдали на нетрадиционно хоби, което превръщат и в професия – отглеждане на най-пикантните зеленчуци в света. Те не са характерни за нашите географски ширини, а са сортове, събирани от целия свят. Чушките във фермата им идват от цялото земно кълбо – Мексико, Тайланд, Индия, Карибите.Историята на лютата ферма започва, когато Алекс и Боряна решават да заживеят на село и да отглеждат чушки в огромната градина на къщата си. Алекс признава, че е фен на лютия вкус от дълги години и отглеждането на редки сортове чушки е започнало като експеримент. С течение на времето семейството открива правилната формула. Фермата се разраства и вече включва лаборатория, в която се създават подходящите условия и през зимата, за да не спира производственият процес.Алекс разказва, че няма точна формула за отглеждането на екзотичните чушки, защото самите растения „си казват от какво имат нужда“. Семейството се гордее и с отглеждането на чушката сорт „NAGA“, която дълги години заслужено носи славата на най-лютата чушка в света. Чушките се предлагат на клиентите само изсушени, но това далеч не е единственият начин, по който може да се опита екзотичният вкус.


Най-голямата гордост на Алекс и Боряна са уникалните сосове по собствена рецепта, които създават от чушките в градината си. Като фен на лютото Алекс мечтае за разнообразни пикантни сосчета, които да използва при готвене. Така се ражда идеята продукцията от чушки да се превърне именно в сосове. За приготвянето им семейството не разчита на готова рецепта, а разработва собствени комбинации. По първите варианти за сос Алекс работи три години. Важна особеност на всички готови сосове е креативната комбинация между екзотични люти чушки и традиционно български подправки.Първите три соса от линията се характеризират с различна степен на лютост и разнообразни подправки. Всички видове са без консерванти, изкуствени оцветители или сгъстители. Алекс признава, че ненавижда храна, приготвена от неестествени продукти. Един от първите сосове, които създават, е уникален, защото чрез него се разнася и славата на местен сорт люта чушка. „Bulgarian carrot“ е смес, в която основна съставка е едноименният сорт чушка, който се отглежда на родна територия и е познат в целия свят. Самата чушка е издължена и оранжева, което й е донесло името „български морков“. Тя е по-малко люта от екзотичните сортове, но има добра плътност и нетрадиционен оранжев цвят, който има и самият сос.Изненадата за всички любители на пикантните храни е сместа „Love potion“, която пристига като подарък за Деня на влюбените тази година. Сосът съдържа пет основни съставки – всичките естествени афродизиаци – люти чушки, джинджифил, нар, цвекло и лук. Свойствата на съставките са описани във флаер, придружаващ шишенцето с лютата течност.Само един сос от приготвените няма етикет и име, а само сериен номер. Той е безкрайно люта комбинация, която не се предлага на пазара заради нетрадиционно силната си лютивина. Сосът се продава само лице в лице и се произвежда в изключително малки количества.Преди да концентрират уменията си в направата на сосове, Алекс и Боряна създават три вида салца. Основните изисквания са същите – качествени съставки и задължителна люта нотка. Създават салцата само през топлите месеци, когато имат пресни продукти. Асортиментът от съставки се допълва от множество сухи подправки, внесени от целия свят. С голяма част от тях готвят и световните топ готвачи като Джейми Оливър и Гордън Рамзи.Лютите чушки, салците, сосовете и подправките Алекс и Боряна не искат да предлагат на масовия пазар, затова са съсредоточили дистрибуцията само в няколко на брой биомагазина и чрез онлайн поръчки. Целта им е постепенното развитие в работата, а не масовото производство. Във фермата и в производствената си дейност Алекс и Боряна влагат всичко – любов, време, пари, идеи, амбиции. От свежите продукти, през дългите часове работа до опаковките и дизайна на етикетите – всичко минава през двамата ентусиасти.


Любимите места за изява на Алекс и Боряна са фермерски базари кулинарни форуми, бармански фестове и изложения в страната и чужбина. На тези събития семейството разчита на помощта на роднини и приятели, но целият екип не наброява повече от 4-5 човека. Гостите на тези събития имат възможност и да опитат лютите сосове в готово ястие в предложенията на тяхната „Street kitchen“. В нея няма меню, от което посетителите да избират, а ястията се приготвят според наличните продукти и желанието на клиентите. Собствениците на „Street kitchen“-а гарантират за свежестта и вкуса на продуктите, а феновете на лютото, разбира се, имат възможност да опитат сосовете с всяко ястие.Мечтата на Алекс и Боряна е да показват все по-често работата си извън пределите на страната и да запознаят чужденците с родните аромати и характерната нашенска чушка „български морков“. Другото им желание е да инвестират в парници, за да създадат подходящите условия за всички растения, които имат желание да отглеждат.


Chilli Hills Farm