Българската ваксина чака разрешение за експерименти с животни

  • 19 януари 2021, 18:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

В момента БАН очаква да получи разрешение за започване на експериментите с българската ваксина върху животни. Ако се имунизират по 10 хил. души на ден, 65% от населението на България ще бъде ваксинирано за около 400 дни.

Това коментира пред bTV проф. Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

Досега никога не е имало такава масова имунизация в световен план и е нормално да има странични реакции при малък процент от ваксинираните.

Преди дни бе съобщено за смъртни случаи след поставяне на доза от препарата на „Пфайзер“/ „Бионтех“ срещу COVID-19 на възрастни хора с множество заболявания.

Норвежкото правителство обаче е излязло с декларация, че не намира връзка между ваксините и леталния изход на пациентите. 

При възрастните хора се очакват повече странични реакции и те са рискова група при почти всички заболявания. Според проф. Чорбанов все още не е ясно какъв период ще трае имунитетът след ваксинация срещу COVID-19, но се предполага, че реимунизация ще се налага поне след година. 

Кадър: bTV