Бум на рафтърите по река Струма в Кресненското дефиле

  • 22 юни 2019, 20:55
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a0%d0%b0%d1%84%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b3 %d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0 %d0%a1%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0

Все повече любители на спускането с лодки идват край Симитли, за да вдигнат адреналина си в бързеите на река Струма. Увеличават се и фирмите, които атакуват реката в Крсненското дефиле за тиймбилдинг на своите служители.

Клубовете, които се занимават с екстремните спортове по рафтинг и каяк, посрещат всеки уикенд десетки хора не само от България, но и от чужбина.

„За всички, които идват, рафтингът е незабравимо изживяване. При нас могат да се пуснат по най-дългото естествено трасе от 2 км, спускането трае близо 2 часа. Трябва обаче да се знае, че в лодката трябва да гребат като един, всеки зависи от този до него”, твърдят инструктори от клуб по рафтинг край град Симитли.

На новобранците в екстремния спорт се прави сериозен инструктаж. Обяснява им се как е необходимо да действат в различни ситуации в реката. След това им се дава пълна екипировка, която включва неопрен, спасителна жилетка, каска, неопренови боти и гребло. Спускането по реката задължително се извършва в присъствието на гид. Не минава и без демонстрационни спускания с рафтове и каяци на екипажите на клубовете.