Бум на туристи до Синята лагуна в Исландия

  • 15 април 2019, 17:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%8f

Бум на туристи в Исландия. Най-новите данни за туризма показват интерес към посещенията в страната, твърди американското издание „Ю Ес Ей Тудей“.

През 2018 г. 2,3 милиона души са посетили Исландия, с 5,5% повече от предходната година, според Исландския туристически съвет, но това увеличение е по-ниско в сравнение с интереса, на който северния остров е свикнал да се радва.

"През последните години туризмът в Исландия се разраства бързо, като средният годишен ръст на туристическите посещения от над 25% от 2013 г. достига своя връх през 2016 г. с 38% ръст", казва Инга Хлин Палдоттир, директор на сайта „Посете Исландия“. "И за американските туристи, столицата на Исландия остава сред 50-те най-популярни международни дестинации“, добавя Дженифър Дом, ръководител на рекламен туристически офис Северна и Южна Америка на компанията „Hotels.com“.

Дом казва още, че глобалните търсения на Гренландия в „Hotels.com“ са отбелязали ръст от 52% през 2018 г., докато търсенията за Исландия са се увеличили само с 17%. "Виждаме повече "инстаграм-фенове" да проявяват интерес към отдалечени дестинации през последната година, включително към Гренландия", каза Дом.

Други данни от „Hotels.com“ показват, че пътниците от Северна Америка напоследък търсят пътувания в страни като Ирландия, Турция и Япония. 

Пътуващите в Исландия започват да харчат по-малко, докато посещават страната, според Рошел Търнър, директор по изследванията на Световния съвет по туризъм (ССТ). По думите му "разходите за всеки посетител намаляват", а туристите съкращават обиколките на страната и основно пътуват до Рейкявик и районите около южното крайбрежие, за разлика от други места в Исландия.

Само на 40 минути път с кола от Рейкявик - най-северната столица на планетата, се намира една от основните забележителности на Исландия - Синята Лагуна. Тя е единствена и уникална в цял свят - естествен комплекс от геотермални басейни.