Бунт нa палатка за чист въздух във Враца

  • 23 юни 2020, 12:07
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 104847758 3741293649233584 5025836807951442087 o

Импровизиран палатков лагер вдигнаха на метри от областната управа във Враца недоволни от управлението на местното РИОСВ граждани. Протестиращите искат в екоиспекцията да работят отговорни, честни и компетентни хора. Конкретният повод за недоволството им е поредният нов шеф на службата, който маха от работа инспектора Георги Караиванов чрез съкращение на щата.

Припомняме, че същият експерт бе многократно заплашван, а накрая - и уволнен в разгара на еко скандала със 110 тона серовъглерод, които "отлежаваха" с години под открито небе на територията на бившия торов завод "Химко". Именно Караиванова огласи този и други случаи, в които е налице заплаха за околната среда и здравето на хората, сред които неправомерно съхранение на отпадъци, опасни производствени мощности и отровни химикали, кътани в складове на неработещи предприятия. 

С лозунги „РИОСВ-Враца = опасни отпадъци“, „Чист въздух и вода за нашите деца“, „Съкращаване на щат = съкращаване на неудобните“ недоволните  заявиха, че мълчаливият им протест против статуквото е безсрочен. Те пуснаха и подписка за чиста Враца без замърсяващи производства, в която за броени минути се подписаха десетки врачани. Недоволните врачани са принудени да напаснат служебните си и лични ангажименти в името на обществения интерес.

 

снимка: Фейсбук, Дора Стефанова