Бургас може да има център за лечение на делфини

  • 12 юни 2018, 14:15
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium dolphins

Ако идеята за изграждането на Океанариума в Бургас бъде възстановена, в черноморския град ще има лечебно-възстановителен център за делфини.

Това стана ясно при представянето на проекта пред Комисията по туризъм към местния парламент в Бургас.

„Към момента има много ранени и болни делфини, които попадат извън естествената си среда. Предвиждаме да има басейн, в който да ги лекуваме и съответно след това да ги пускаме обратно в морето”, обясни Даниел Братанов, който е член на от Управителния съвет на фирмата-концесионер „Уотър Атракшънс къмпани Плюс“ АД.

На този етап в България няма подобен център, в който да се оказва помощ на морските бозайници, затова при нужда те се изпращат за лечение в Италия.

Ако местната власт даде „зелена светлина” на проекта, първият етап от строителството ще започне още тази есен. Предвижда се целият обект да бъде завършен през 2024 г., като инвестицията ще надвиши 110 млн. лв.

Подготвят се писма и към Регионалната инспекция по околна среда и водите.

Целият проект включва открит аквапарк, делфинариум/океанариум, развлекателно-опознавателен комплекс, паркинг на няколко нива, както и закрит водно-оздравителен комплекс с леглова база, басейни и фитнес.

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!