Бургас няма вина за спрените плащания, заяви кметът

  • 04 юни 2014, 15:28
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538f3a473bd0d


"Няма забавяне по изпълнението на проекта за "Интегриран градски транспорт на Бургас", нито имаме вина за спрените плащания от ЕК". Това заяви на пресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов.

Повод за изявлението му стана уведомлението на ЕК до Министерство на регионалното развитие за временно прекъснати плащания по две от приоритетните оси на ОП "Регионално развитие".
Община Бургас все още не е получила доклад какви пропуски в процедурите е констатирала одитната комисия. Подробният доклад не е получен и в МРР, съобщиха от кметството.


Градоначалникът на Бургас заяви, че всички процедури по обществени поръчки, които са били стартирани за осъществяването на пилотния за България проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" са абсолютно синхронизирани с българското законодателство и принципите на прозрачност и равнопоставеност. Той припомни, че проектът е бил спечелен през 2008 година и е консултиран с експертите по финансовия инструмент към ЕК - "Джаспърс".


По думите на Николов всички процедури са преминали както през предварителен, така и през последващ контрол от Управляващия орган, Агенцията за обществени поръчки и от ангажираните от Министерството и общината европейски експерти.
"Проектът е мега голям. Ако други проверявани институции или общини са стартирали по 2 или 3 обществени поръчки, то ние само по него сме обявили 24", каза Димитър Николов.


"Този проект беше нов не само за България, но и за страните от Балканския полуостров и затова се наложи екипната работа между община, държава и европейски експерти. Сигурен съм, че пропуските, които са установили от ЕК са или технически, или произтичат от непълната синхронизация между европейското и българското законодателство", допълни още кметът на Бургас.


Той заяви още, че се надява, съвместно с Министерство на регионалното развитие да се аргументират и защитят по всеки пункт от констатациите пред ЕК. Николов припомни, че препоръките, направени в писмото на ЕК не са "присъда", а предполагат последващо обсъждане, а от писмото става още ясно, че "ЕК ще направи повторна проверка на обществените поръчки, както и това, че очаква подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол и изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите".


Николов изрази безпокойство, че в момента се правят политически опити да се насочат обвиненията изцяло към Бургас, удобно пропускайки се фактът, че проверката е обхванала поръчки и на МВР, УАСГ и община Асеновград.
Той допълни, че в изявлението на ЕК и МРР никъде не се посочва Бургас като основен виновник за временното спираме на средства по ОП "Регионално развитие".


Община Бургас очаква подробния доклад и е готова съвместно с министерството да се аргументира по всеки един пункт в него.
Кметът на Бургас благодари на европейските институции за дадената възможност градът да се преобрази осезаемо за няколко години и с това да се повиши качеството на живот на гражданите. Той допълни още, че ако бъдат наложени финансови санкции на държавата и тя ги прехвърли върху общините, крайният ощетен от това ще бъдат гражданите.


* Още новини от Бургас четете тук.