Бургас се обединява срещу битовата престъпност

  • 06 юни 2014, 14:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5391cbd78b47e

7 високопроходими автомобила са предоставени през последните няколко години от Община Бургас на кметовете на селата. Това е една от мерките за подпомагането на действията на полицията в борбата срещу битовата престъпност. Това заяви заместник-кметът Красимир Стойчев по време на пресконференция, посветена на борбата с нарасналата битова престъпност.

В нея взеха участие още секретарят на общината Божидар Кънчев, омбудсманът на града Таньо Атанасов, териториални директори, кметски наместници и кметове на населени места, представители на Областната дирекция на МВР, жандармерия, окръжна и районна прокуратура и домоуправители от целия град.


Много от кметовете и кметските наместници съобщиха, че средствата, с които полицията разполага, са недостатъчни, за да се справят с нарастващата престъпност.


Красимир Стойчев констатира, че Бургас е осигурила до момента над 55 000 лева собствени средства, за подпомагане органите на МВР в работата и за осигуряване на сигурността на гражданите, съобщиха от пресцентъра на общината.


Той прикани всички участници на срещата да стимулират гражданите да не се страхуват и да сигнализират на органите на реда за всяко едно престъпление, без значение за неговата стойност и големина.


По идея на кмета на Бургас Димитър Николов като стимул за жителите на населените места, оказали съдействие на органите на реда, Общината ще изгради детски и спортни площадки, зони за отдих и др. в зависимост от техните нужди.


Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев уточни, че проблемите варират между селата, градовете и кварталите. Единственият начин според него за справяне с многото и разнообразните престъпления е само един - съдействие между Община, Полиция, Прокуратура и граждани.


Всички кметове и кметски наместници бяха на едно мнение, че има нужда от повече полицейско присъствие през нощта, защото тогава се случват повечето престъпления.


Представителят на ОД МВР-Бургас изнесе данни за престъпната дейност през 2013/2014 година, като констатира, че в Горно Езерово, Долно Езерово, Рудник и Черно Море има повишаване на битовата престъпност. В повечето случай това се изразява в кражби от дворовете, прекъсване на електрическата мрежа, набези на гробищни паметници и др.


Една от практическите мерки, които бяха набелязани, бе в малките населени места да се сформират доброволни звена от местни жители за осъществяване на превантивен контрол и съдействие на органите на МВР.


Кметовете на Крайморие и Димчево обясниха, че благодарение на действията, предприети от полицията и тяхното присъствие, престъпленията са намалели и показаха своето задоволство от добрата работа между тях и службите на реда.


В края на срещата участниците се споразумяха в рамките на един месец отново ще се проведе втора среща, на която ще се обърне внимание на това какво е направено и какви бъдещи мерки трябва да бъдат предприети.


*Още новини от Бургас четете тук