Бургас се очертава като един от предпочитаните за почивка и живеене градове

  • 14 юли 2014, 04:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a869ae0f9a3

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на петото издание на конкурса "Кмет на месеца", а през юли избрахме темата "Туризъм".


Традиционно екипът на Kmeta.bg търси за коментар номинираните градоначалници, за да разкажат повече за дейността си.


Номинирахме кмета на Бургас Димитър Николов заради редица проекти с туристическа насоченост, които променят облика на града.


Видимите резултати от работата ни ни стимулират още повече да преобразяваме Бургас в един съвременен европейски и туристически град, заяви градоначалникът.


- Г-н Николов, как приемате номинацията си в конкурса "Кмет на месеца"? Смятате ли, че подобни инициативи оказват положителен ефект върху работата на местните администрации?


- Не съм човек, който се ласкае от номинации или награди. По-скоро държа резултатите от работата сами да говорят за това как съм се справил и над какво още трябва да се постараем и да подобрим.


От друга страна, обаче не мога да отрека, че такова признание определено има своя стимулиращ ефект и показва ясно насоката, която трябва да се следва от местните администрации - дали те са на прав път или трябва нещо да коригират в работата си.


- Бургас "премени" почти изцяло визията си. Очаквате ли това да е причина тази година повече туристи да изберат именно Бургас за своята лятна почивка?


- Радвам се, че все повече хора виждат резултата от нашата работа. Това със сигурност ни стимулира още повече да преобразяваме Бургас в един съвременен европейски и туристически град.


В последните години не сме спирали да работим в тази насока и мисля, че резултатите с всяка изминала година са все по-добри. Освен на добрата инфраструктура, която е важно условие за привличане на туристи, работим и много усилено и за развитието на културния и културно- историческия туризъм. Само преди два месеца отворихме за посетители остров "Света Анастасия". Интересът към него сега е толкова голям, че дори сме направили система за резервации, за да не се получава струпване на голям брой хора на острова и едновременно с това да удовлетворим желанията на всички, които искат да посетят и разгледат това романтично и забулено в легенди и история място в Бургас.


Различен като атракция е проектът за изграждането на интерактивния атракцион "Подземният град" в Бургас. Той ще бъде разположен в съществуващи изоставени подземни бомбоубежища на територията на морската градина.


Разработваме още един туристически обект - Аква Калиде, където има вплитане на исторически пластове, които ще представим по-красив и разбираем за туристите начин. Освен банята на Сюлейман Великолепни, която реставрирахме, посетителите ще могат да видят древна римска канализация, или пък да се запознаят с историята на Трите нимфи от тракийско време. Това ще става както с излагане на артефакти, така и с съвременни интерактивни средства.


Инвестираме и в друго направление - в развитието на спортната инфраструктура, което прави Бургас предпочитан за провеждането на все повече и по-големи състезания международни състезания. Чрез тях се чува за града ни, пристигат много чужденци и публика, което развива местната икономика. В тази насока единствената ни болка е липсата на финансиране за построяването на голяма спортна зала - Арена Бургас. Държавата осигури 5 млн. лева, но в момента ги използваме за проектиране и полагане на основите.


Надявам се, че ще можем да осигурим останалите, защото вече имаме запитване от федерация по лека атлетика в зала за провеждането на европейско първенство през 2019 г.


- Как вървят записванията до момента? Спад или ръст на туристите очаквате до края на сезона?


- И тази година отбелязваме ръст в броя на туристите и нощувките в Бургас. В периода януари-юни 2014 година техният брой е 427 600, в сравнение със същия период (януари - юни) на миналата 2013 година, когато е бил 384 000. Както се вижда от цифрите интересът на туристите към нашия град се е покачил в рамките само на една година. Това е и нашата цел.


Когато правим проектите и обновяваме или изграждаме нова инфраструктура, винаги мислим и в тази насока. Не е за подценяване и фактът, че Бургас е посещаван от все повече руски туристи, но и имаме и нови съграждани - все по-голяма руска общност, които закупиха жилища в града и живеят целогодишно тук.


- Остров "Света Анастасия" определено е притегателен център за туристите. Колко корабчета предвиждате да превозват гостите и ще заложите ли на интереса към острова през следващата година с нови идеи и предложения за посетителите на Бургас?


- Към момента има 2 туристически корабчета, които превозват туристите, които искат да посетят остров "Света Анастасия". Очакваме до седмица още едно корабче да се включи в маршрута до острова. Скоро ще бъде построен и корабът, който е собственост на Община Бургас.


Освен тези 4 кораба, там могат да акостират и частни плавателни съдове - яхти и лодки, разбира се, след съгласуване с нас, за да не се получи съвпадение в графика на посещенията, тъй като все пак островът има определен капацитет от 100 туристи, който не трябва да се надвишава. Радвам се, че успешно се справяме с наглед неспецифични за Община дейности - като управлението на Остров и осъществяването на морски транспорт със собствен кораб.


- Бургас е един от градовете, приели "зелената" политика като част от развитието си. Общината насърчава придвижването с велосипеди чрез стоянки, откриват се нови велоалеи. Как смятате, че това се приема от бургазлии и мислите ли, че е още е една причина чужденците да се спрат именно на Бургас за място на своята лятна почивка?


- Наблюденията ми до момента са, че чуждите туристи, които посещават Бургас, остават с много добри впечатления от това и самите те много често ползват общинските велосипеди под наем. Отдавам това до голяма степен на факта, че в страните, от които идват, особено що се отнася до европейските и азиатски туристи, е много силно развито използването на велосипеда като начин на придвижване в градска среда, тъй като това е едновременно най-лесния, екологичен и приятен транспорт. Освен това самите жители на града ни все повече предпочитат използването на велосипеда, за да се придвижат до работа или просто за разходка в свободното си време.


Ето защо продължаваме да развиваме нашата "зелена" политика, наблягайки на ползването на велосипедите и увеличаване велоалеите в града. Забелязвам, че дори и хора, които преди това не са свикнали да карат колело, ползват общинските велосипеди или велостоянките в града, за да отидат на работа.


Знаете, че предстои по проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас да се изградят новите велоалеи, които ще обхващат целия град и ще свързват най-отдалечените му комплекси един с друг.


- Смятате ли в следващите месеци да работите за нови стоянки? Те пазят ли се от местните и на какви други "зелени" политики общината смята да сте иноватор?


- Както вече споделих, не сме спирали да работим в тази посока. Ще продължим с поставянето на велостоянки на местата, където има необходимост. Засега сме обхванали по-значимите точки в града, откъдето минава и основният поток от хора. Откритите засега стоянки вършат чудесна работа на хората и ми прави приятно впечатление, че ползвателите на услугата се отнасят с отговорност и пазят и колелетата, и велостоянките.


- Какво се случва с идеите за Подземен град в Бургас и Океанариума? Какъв е техният етап на развитие?


- Обявихме обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи за изграждането на интерактивния атракцион "Подземният град" в Бургас. Той ще бъде разположен в съществуващи изоставени подземни бомбоубежища на територията на Приморския парк. Те са изградени през 60-те години на миналия век.


Галериите са общо 12, свързани помежду си със 17 коридора и 4 входа/изхода. Общата им площ е 3180 кв. м. Обща стойност на инвестицията е 2,1 млн. лв., а срокът за реализация е 210 дни.


Океанариумът ще се изгражда от руско-българска компания, с която имаме договор за концесия на територията в парк "Езеро". На този етап в срок тя изпълнява ангажиментите си по концесионния договор, като например внасянето на концесионна вноска от 660 000 лв. В момента тече подготовка на терена за голямата инвестиция.


- Можем ли да твърдим, че с реализирането на тези две инвестиции Бургас ще е първенец сред туристическите дестинации?


- Това е много гръмко казано, но се надявам интересът към Бургас в действителност реално да се увеличи. И това ще стане поетапно с реализацията на всеки един от проектите, по които работим - Подземният град, Океанариумът, новият и модерен зоопарк, античният град Аква Калиде с банята на Сюлейман Великолепни, както и с реализираните от нас досега - Остров "Света Анастасия", реконструкция на символа на Бургас Моста, Пясъчният фестивал, еко зоните на бургаските езера Мандра и Вая, и др.


Бургас определено се очертава като един от предпочитаните за живеене и почивка български градове.


- На какво внимание се радват атракциите разходка с кану-каяк в езерото Вая и Пясъчния фестивал?


- Пясъчният фестивал също бележи ръст на посещенията това лято. Само за 7 дни, откакто е открит пясъчният град, той е бил посетен от 14 000 туристи, което ще рече, че на ден там минават по 2000 души, за да го разгледат. Ако продължи така атракционът, който това лято е на тема "Приказки от пясък", се очертава като най-успешния до момента и предпочитан, както от децата, така и от родителите им.


Предстои и откриване на още една нова атракция за Бургас, а именно разходките с кану-каяк в езерото Вая. В момента се набират спасители, за да може карането на кану освен да е приятно, да е и безопасно.


- Тази година Spirit of Burgas няма да зарадва гостите на града. Какво да очакват редовните му посетители - ще има ли компенсации под формата на изненади?


- Със сигурност меломаните ще бъдат компенсирани още това лято с други фестивали и концерти и ги уверявам, ще няма да скучаят и ще имат едно вълнуващо лято в Бургас.


През целия юли сме подготвили качествени концерти за любителите на джаза. Първата серия от събития е фестивалът, подкрепен от "Америка за България" - "Джаз в Бургас". Той включва изложби, концерти, занимателни игри за децата, в които научават историята на джаза. Предстои и голям концерт на Камелия Тодорова и Биг бенда на Българското национално радио. В края на юли в Бургас ще гостува пристига популярното джаз трио от Ню Йорк - Sound Underground.


През август в Бургас ще се случат други два нови фестивала. Единият от тях - Summer Night Fest и ще бъде на 16 август на Централния плаж. За него ще дойдат артисти от цял свят, диджеи от Канада, Швейцария, Дания, от Южна Африка, Австрия ще пренесат публиката в света на хаус музиката. Някои от артистите са носители на престижни музикални награди. Този фестивал ще има и две Lounge сцени, на които ще чуем прекрасен джаз и фънки хаус.


Още един нов фестивал предстои да се случи през това лято в Бургас. Това е Sea Garden Festival, който ще се проведе на 9 август на гърба на Летния театър в Морската градина. В него ще участват популярни диджеи, които ще изпълняват хаус музика. Ще има още и джаз изпълнения от доказали се имена като Рут Колева, Васил Пармаков и Димитър Карамфилов и много др. В този фестивал се влива друг, вече наложен в София - "Фестивалът на цветовете".


Така че, мога да кажа, че Бургас ще бъде добро за меломаните място.


- Кои са нещата, които планирате да се променят в Бургас в следващите няколко месеца?


- Едно от тях определено е коренната промяна на облика на централния градски площад в Бургас - пл. "Тройката". Още през есента бургазлии и гостите на града ще могат да се разхождат по напълно обновен площад, с атрактивни фонтани, водно огледало, арт пейки и красиво озеленяване и осветление. Любопитно според мен е, че отново възраждаме символа, донесъл популярното име на площада - "Тройката". Това са тройката осветителните тела, които са се намирали в центъра и след ремонта ще присъстват, макар и в съвременен вид.


Другото значимо благоустройство в града е свързано с пробива на улица "Струга". В момента се провеждат задължителните 72-часови проби на новата пътна отсечка, която свързва комплекс "Славейков" с централната част на Бургас. Новата улица свързва улиците "Янко Комитов", където са съсредоточени голяма част от моловете и големите магазини в Бургас и улица "Струга", която излиза на кръстовище "Трапезица".


- Кои са най-големите проекти, които искате да реализирате през следващия програмен период 2014 - 2020 год.?


- За разлика от предходния програмен период смятам, че повечето големи общини имат добре изграден административен капацитет и проектна готовност за стартиране на реализирането на оперативните програми. Както и останалите, Община Бургас има реализирани доста предпроектни проучвания и технически проекти за нови инфраструктурни обекти, които могат да бъдат финансирани по различните мерки. Очакваме с нетърпение да бъде подписано споразумението с Европейска комисия и колкото се може по-рано управляващите органи да обявят старта на процедурите.


Имаме готови предложения за проекти в социалната и в образователната сфера, културни, инфраструктурни и екологични проекти, готови сме с втория етап на "Интегрирания градски транспорт". По всички нови оперативни програми имаме сериозна проектна готовност, която да се развие.