Бургас се сдоби с уникален пристанищен терминал

  • 22 май 2018, 17:01
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium terminal

С официална церемония в Бургас беше открит нов специализиран терминал за обработка и съхранение на сярна киселина.

Проектът се реализира от най-големия частен пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас” АД и от “Аурубис България” АД, част от водещия производител на метали и мед в Европа „Аурубис“. Общите инвестиции са на стойност 10 милиона евро.

Официални гости на церемонията бяха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, Севдалина Турманова – заместник областен управител на област Бургас, представители на РИОСВ, РЗИ, Митници - Бургас, партньори на двете компании от Турция, Германия и от цялата страна, както и домакините - Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД.

„Терминалът за обработка и съхранение на сярна киселина е уникално за страната съоръжение с вместимост 50 хил. тона и огромен потенциал за товарене и разтоварване. Искам да благодаря на партньорите ни от „Аурубис България”, които са и най-големи клиенти на пристанището, за доверието, с което се отнасят към нас и което прави възможни подобни големи инвестиции. Повече от 6 години датира партньорството ни и вече въвеждаме в експлоатация второ голямо съоръжение, което е плод на нашата съвместна работа. Терминалът беше проектиран и изграден изключително бързо, за близо 1 година.”, каза председателят на Съвета на директорите на БМФ „Порт Бургас” Георги Домусчиев по време на официалното откриване на съоръжението.

Той изрази благодарността си към всички проектанти и строители, които са се включили в изграждането на терминала.

„БМФ „Порт Бургас” е продължител на 120-годишните традиции на българското търговско мореплаване. Историята и традицията са ни научили да мислим дългосрочно. За нас този терминал е още една дългосрочна инвестиция и ние сме убедени, че той, с новите си технологични решения и високи стандарти за безопасност ще бъде от взаимна полза за всички”, заяви от своя страна Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

По думите на кмета Димитър Николов благодарение на новите съоръжения товаропотокът в Бургас ще се увеличи с още 100 кораба на година.

„Това ще създаде нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. Според концесионният договор, ангажиментът на БМФ „Порт Бургас” беше да осигури 450 работни места. Към момента работните места тук са 950. Изключително сме доволни и от констатацията на нашите експерти за защитата и екологична безопасност при изграждането и работата на новото съоръжение.”, коментира градоначалникът.

Терминалът е разположен върху площ от близо 27 дка и има капацитет за съхранение на 50 000 тона товар. Новото оптимизирано производство включва разтоварване на сярна киселина от жп цистерни, съхранение и експорт на товара посредством най-съвременни технологии за работа и при най-високи екологични стандарти.

Проектът е дългосрочен. Очакванията са чрез него да се реализира нов товаропоток от над 1 млн. тона товар годишно.

Терминалът създава нови 20 работни места. Работниците са преминали специално обучение за работа със сярна киселина, спазени са всички национални и международни нормативни изисквания за безопасност.

Съоръжението разполага с 5 цистерни от по 10 хил. тона за съхранение на техническа сярна киселина, с двойни стени и двойно дъно. Предвиден е непрекъснат мониторинг за херметичност чрез вакуум. Изградено е специално разтоварище, където продуктът под строг технологичен контрол се прехвърля от железопътни цистерни към терминала. Пилотно новият терминал е въведен в експлоатация в края на миналата година и досега през него са експедирани над 200 хиляди тона сярна киселина.