Бургас ще привлича инвеститори с нови индустриални зони 

  • 24 октомври 2019, 15:58
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%94%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be %d0%b5%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be

Бургас ще има още няколко нови индустриални зони, които трябва да бъдат изградени в рамките на две години.

Те ще се намират в к-с „Меден рудник“, кв. Долно Езерово, кв. Равнец, Девети километър, кв. Черно море. Предвижда се разширение на Промишлена зона – Север. 

Вече са приключили процедурите по отчуждаване на терени, смяна на предназначението им и обособяването им в парцели за бизнес и индустрия. 

Реалните дейности по изграждането им започна със засипването на блатист терен от 600 дка между Пътен възел Юг и к-с „Меден рудник“. Там започва изграждането на Втора фаза на Индустриален и логистичен парк.  Вече е готов проектът за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура, като в момента се работи по заравняване на терена. 

В ход е промяна на предназначението на терените в района на Девети километър, които също ще се превърнат в нова индустриална зона. Имотът от 150 декара е с отлична локация и изградена довеждаща инфраструктура. 

Има изготвен Подробен устройствен план и план за улична регулация за още една индустриална зона - „Долно Езерово“. Тя е с изградена довеждаща инфраструктура и площ от 120 декара, които са предназначени за логистични дейности. 

С влезлия в сила подробен устройствен план на зоната в Равнец, която е с площ от 3600 дка, при заявен инвестиционен интерес ще стартира поетапното изграждане на довеждаща инфраструктура до бившето военно летище. С него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти. В територията е предвидена възможност за изграждане на общежитие за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, както и зона за спорт и отдих. 

В района на бившата мина „Черно море“ ще се обособят бизнес терени. За територията от 327 409 кв. м. е изготвен подробен устройствен план за създаване на нова зона за производствено-складови дейности. Тя граничи с промишлена зона „Сарафово“ и е в непосредствена близост до Летище Бургас. Транспортният достъп се осъществява директно от пътя Бургас - кв. „Рудник“ – кв. „Черно море“ - Каблешково. Мястото е с потенциал за развитие и създаване на атрактивна за инвестиции индустриална зона северно от Бургас. 

Предстои строителство на обслужващи улици и техническа инфраструктура и в местността „Мадика“, реализирането на които ще разшири промишлена зона „Север“, след сградата на КАТ. Там вече работят изградени предприятия върху частни терени. С цел по-доброто им обслужване ще бъде изградена качествена инфраструктура. Необходимите проекти са изготвени и строителните дейности могат да стартират догодина. 

С новите зони ще се търсят инвеститори в сферата на екологично чистите и високо технологични производства, които да създават устойчива заетост.