Бургас, Свищов и Правец са най-"Модерни в клас"

  • 27 май 2019, 13:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9c%d0%b0%d0%b9 2

Конкурсът "Кмет на месеца" за май приключи. Градоначалниците на общините Бургас, Свищов и Правец се поздравиха с победа на тема "Модерни в клас".

В престижното онлайн допитване, организирано от Портала на българските общини - Kmeta.bg, жителите на цялата страна подкрепиха своите фаворити - общини, където според хората кметовете са приложили добри политиките в образованието. Освен ремонт и саниране на училища, част от местните власти инвестират и във въвеждането на нови технологии в училищата, разработването на иновативни образователни планове, модерно поднесен учебен материал. По тази причина правителството вече обявява кои са иновативните училища в страната. Така с новите подходи и с технологиите ученето не е проблем за част от децата, които се чувстват на място. 

В категорията на общините с население над 50 хиляди души се състезаваха Бургас, Стара Загора и Благоевград. Отличник е Димитър Николов, който получи 35.58% от гласовете. Припомняме ви, че морският град Бургас от години има силни позиции в сферата на иновациите в образованието. Общината инвестира много както в ремонта на училищните сгради, така и в оборудването с таблети на децата в детските градини, така и за въвеждането на модерно образование с иновативни подходи в основното и средно образование. Бургас е на челно място с най-много иновативни училища. В града се разкри и изцяло нова Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.

На второ място е кметът на Стара Загора - Живко Тодоров, подкрепен с 34.83% вот. След него се нареди кметът на Благоевград - Атанас Камбитов с 29.59%.

При общините с население между 20 и 50 000 души победи с активно гласуване и 80.55% кметът на община Свищов Генчо Генчев. Второ място зае Валентин Василев - градоначалникът на община Разград, който също получи подкрепа с 11.98%. На трето остана Владимир Москов - Гоце Делчев с 7.47%. 

Община Правец с кмет Румен Гунински победи в категорията до 20 000 дущи. Той спечели с 50.41%, като след него гражданите поставиха Свилен Шитов - Девня (39.48%) и Алекси Кесяков - Челопеч (10.11%).