Община Бургас се намира в Югоизточна България. В състава й влизат два града (Бургас и Българово) и 10 села. Името Бургас произлиза от латинската дума “бургос” (кула). Градът на Черно море обгражда големия Бургаски залив. В близост до морския бряг се намират езерата Атанасовско, Поморийско, Мандренско и Бургаско (Вая), които образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България - уникален с изключителното си биологично разнообразие. Оттук минава “Виа Понтика” - един от основните пътища за миграция на европейските прелетни птици.

Благоприятните условия за живот в тази плодородна равнина, близо до морето, са привлекли хората още от ранната античност. Най-ранните свидетелства за живот датират от бронзовата епоха и ранната желязна епоха. Бургаският регион е богат на археологически находки, свързани с Тракийския период (IV Век пр.н.е).

През 18 век Бургас е най-голямото пристанище на юг от Балкана. Първата карта, показваща очертанията на града, датира от 1854 година. Първото българско училище и православна църква са отворени през 1868 година. Първото кметство е основано на 7 февруари 1878 г. Обществената библиотека отваря врати през 1888 година и три години по-късно е одобрен първият градски план на Бургас. През първите няколко десетилетия на XX век градът претърпява бързо индустриализиране. Нов тласък на развитието се дава с разширяването и модернизирането на пристанището, построяването на летище и нефтопреработвателен завод, най-големия на Балканите.

Наред със съвременна архитектура, в Бургас могат да се видят запазени сгради от началото на XIX век. Най-старите постройки са баните (1520-1566) и манастирът “Света Анастасия”, който се намира на едноименния остров на 6 км навътре в морето. Като паметник на културата от национално значение, той е единственият островен и най-добре запазеният морски манастир по Българското Черноморие.

Сред забележителностите на града са Морската градина с казиното и “Бургаският мост”.

В община Бургас се намира най-големият Регионален исторически музей в Югоизточна България. В Археологическия музей са изложени колекции от археологически находки, свързани с древна Тракия, гръцките колонии по Черноморието и времето на Римската империя. Бургаският природонаучен музей представя геоисторическото развитие и съвременното природно разнообразие на Югоизточна България.

Най-новият музей в община Бургас е къщата-музей на поетесата Петя Дубарова. Той е основан през 1995 година и е организатор на ежегодния Национален литературен конкурс на името на поетесата.

На територията на общината се намира Бургаското езеро - най-голямото естествено езеро в България. Част от Бургаския езерен комплекс е и Атанасовското езеро. Поради високата соленост на водата то се използва за добив на сол.

Културният календар на община Бургас включва утвърдени събития като Националния конкурс за забавна песен “Бургас и морето”, конкурса за детска песен “Сладкопойна чучулика”, летния музикален фестивал Spirit of Burgas - “Духът на Бургас”, Фестивала на пясъчните скулптури.

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

6 декември (Никулден)

 

КОНТАКТИ

8000 Бургас

ул. “Александровска” 26

тел. централа:
056 840915

факс: 056 841314

obshtina@burgas.bg

www.burgas.bg