Бургаската болница с кръводарителска кампания

  • 16 март 2018, 19:32
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium blood donation

УМБАЛ - Бургас започна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Инициативата има за цел да повиши ангажираността на обществото и да привлече нови кръводарители. Това се налага, тъй като през предстоящия летен сезон зачестяват случаите, в които пациенти имат спешна нужда от преливане на кръв.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център), намиращ се в сградата на Първа поликлиника в Бургас.

Акция по кръводаряване ще се проведе също в Айтос на 20 март в ДКЦ - Айтос, и на 29 март в  Несебър в Здравна къща „Несебър“. Инициативата и на двете места ще започне от 9:00 и ще продължи до 13:00 ч.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст между и 18 и 65 г., който няма здравословни проблеми и хронични заболявания.

Кръвният център на УМБАЛ - Бургас осигурява кръвните запаси за всички лечебни заведения в Бургаска област. За да бъдат поддържани тези количества, е необходимо да има между 700 и 800 кръводарители всеки месец. Макар че дарителите постоянно се увеличават, желаната бройка още не може да бъде достигната, коментират от болницата.

Всеки, който се включи в акцията през март, ще получи подарък от местен завод за захарни изделия.