Бургаски плувец ще постави рекорд в Черно море

  • 12 юли 2019, 17:04
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d1%86

31-годишният бургазлия Цанко Цанков си е поставил амбициозната задача да стане първият човек, преплувал Бургаския залив от край до край.

Той ще приеме това предизвикателство идната сряда – 17 юли. Стартът ще бъде даден в 6 часа сутринта от нос Емине, а финалът ще е при Маслен нос.

В зависимост от метеорологичните условия на плувецът ще са му нужни между десет и дванадесет часа, за да измине цялото разстояние от 44 километра и 700 метра. То е с 11 километра по-дълго от маршрута на прочутото преплуване на Ламанша от Франция до Великобритания.

"Ако се справя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. В подготовката си получавам подкрепа и съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му благодарен. Благодаря и на Община Бургас за оказаната помощ", каза Цанко Цанков.

Подкрепата в начинанието му ще окажат кметът на Бургас Димитър Николов, заместникът му д-р Лорис Мануелян и Веселина Деведжиева - началник отдел "Спорт". Община Бургас, Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас помагат при сложната организация на събитието.

"Всички институции са ангажирани, за да постигнем нужната координация на високо ниво. Най-важна ни е безопасността на Цанко, но аз вярвам, че в негово лице ще покажем силата на бургаския дух. Желая му успех!", заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

Цанко Цанков тренира за издръжливост от една година. Вече е навъртял над 1500 тренировъчни километра в открити води. Той познава добре условията в Бургаския залив, тъй като е израснал в черноморския град, а вече е печелил и плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста.

Цанко е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил). Той се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.