Бургазлии искат глоби за монокини

  • 10 юли 2018, 15:25
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Img 1380 01  1

Подписка срещу нудистите и плажуващите по монокини дами на градския плаж в Бургас стартира от днес в морския град. Само за няколко часа тя бе подкрепена от близо 400 бургазлии. Какви са исканията на организаторите от гражданската инициатива "Не на голите на плажа" и докога бургазлии могат да се включат в нея Kmeta.bg разговаря с Нели Тончева, председател на инициативния комитет на гражданска инициатива „Не на голите на плажа”. 

-Г-жо Тончева, как се роди идеята за подписката срещу плажуващите по монокини или без бански на бургаския плаж?

-В края на юни учредихме тази инициатива. От днес стартирахме събирането на подписи в 2 пункта на улици в Бургас - ул. “Александровска“ под пл.Тройката, и на алеята към Експозиционния център „Флора“. Ще събираме подписите до края на седмицата, след което ще входираме подписката в общината и в Общинския съвет. Досега сме събрали близо 400. Сутринта, само за 2 часа, се подписаха 80 души. В подписката могат да се включат само местни – пълнолетни граждани с постоянен или настоящ адрес в Бургас. Искаме да съберем повече подписи, за да валидизираме проблема, който е всеобщ и засяга хора от различни възрасти и пол. Надяваме се това да мотивира общинския съвет и кмета да обърнат сериозно внимание на проблема с голите на градския плаж, който включва Централен , Северен, солниците и Сарафово. Независимо, че те са дадени на концесионери, какво се случва на плажната ивица като ред, морал, обществени отношения е изцяло в ръсете като уредба на общината. Концесионерът има отношение само към концесионната дейност.

-Расте ли броят на нудистите на плажа?

-Няма точна статистика. Но от тези 61 души, които стартирахме гражданската инициатива, всеки е имал по няколко истории на конфронтация с голи и полуголи мъже и жени. Докато днес събирахме подписи на главната бургаска улица чухме какви ли не разкази. Млади девойки се оплакаха, че голи мъже си преместват плажните хавлии до тях. Възрастан жена ни сподели, че не може да заведе внуците си на плажа, защото се чуди как да им обясни защо дамите по монокини са облечени така.Много хора изпитват дискомфорт от това, че нудистите не са отделени. На базата на лични преживявания местните бургазлии казват: „Стига толкова!”. Прескочена е мярката на поносимост и искаме някакъв регламент.

-Какви са вашите искания?

-Предлагаме практични решения. Първо, да се определи зона за нудисти, тъй като към момента няма нудистки плаж в Бургас. Нека нудистите да имат своето регламентирано място, за да има спокойствие и за хората, които плажуват облечени. Второ, по-ефективно да се прилага съществуващата наредба за обществен ред, която конкретно посочва, че не трябва да се нарушават добрите нрави и благоприличието на обществени места, каквото е плажът. Децата не биват излагани на порнографски програми в заведения. Но трябва да бъде регламентирано и как те да бъдат защитени от еротика на живо – на плажа. Общината предвижда санкция за разходка на куче на плажа, но не и за разходка на гол човек на плажа. А в цивилизованите държави има глоби за плажуване дори с монокини. Във Франция тази санкция е от 120 до 300 евро. В Австралия и Нова Зеландия не могат да се видят прашки. Има държави, в които мъжките гащета не може да са изрязани и трябва да са до средата на бедрото. Нека има място за нудисти, но на другите плажове – табели, които да предупреждават, че не трябва да се плажува гол, глоби и санкции, да е посочен телефон, на който да можем да сигнализираме за езхибиционисти, мастурбиращи или правещи секс на плажа посред бял ден. Така ще защитим децата си от тази ранна сексуализация. В България няма Закон за нудизма. Нудистите имат воя асоциация и правила, според които те не плажуват на обществени плажове, сексът на плажа е табу. Така че би трябвало и истинските нудисти да се подпишат в подписката ни, тъй като тя работи и за тях. Останалите какви са? Едните обичат да с аголи и да ги гледат, а другите – обичат да гледат. Само че какво да правим ние с тях на плажа?

-Очаквате ли да има резултат от подписката и общината да се вслуша в исканията ви?

-Надяваме се, иначе не бихме положили тези усилия. Доброволци отделят от времето и отпуската си. Ние си харесваме града. Нашата администрация реагира най-бързо по сигнали на граждани. Това ни обнадеждава. Но има сива зона между здравия морал, личните убеждения и желанието да си толерантен и угоден на всеки. Няма начин. Идва момент, в който трябва да се каже не. Облечените не пречат на голите, но голите пречат на облечените. Затова искаме общината да си влезе в ролята.

-Каква ще е следващата ви стъпка, ако няма нужния ефект от подписката?

-Консултирали сме се с юрист. Ако не получим желаната промяна в наредбата и не се стигне до табели и глоби, пътят е завеждане на съдебен иск срещу общината. Но се надяваме на добро развитие, защото обичаме града ни, ние сме кореняци бургазлии. Надяваме се да има чуваемост!

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!