Бяла и Провадия ще избират кметове на балотаж, Варна още под въпрос

  • 28 октомври 2019, 09:43
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium let my people vote

Две общини в област Варна – Бяла и Провадия, ще избират кметове на втори тур. Все още под въпрос е балотажът и в областния град – при обработени близо 47% от протоколите от секционните избирателни комисии Иван Портних има 50,39% от гласовете. С минимална разлика под половин процент го следват резултатите на Анелия Клисарова от БСП за България и кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В Бяла кандидатът на ГЕРБ Пеньо Ненов е получил 704 гласа, които са 48,15% от общия брой бюлетини. Втори по резултат с 26,81% от гласовете е кандидатът на СДС Димитър Петров. От кметската надпревара отпада Георги Касабов от БСП за България. Той е събрал 346 бюлетини, представляващи подкрепата на 23,67% от избирателите.

От първи тур е избран кмет на с. Попович – това е кандидатът на ГЕРБ Георги Стоев с 64,67% одобрение. Опонентът му от ДПС Мартин Александров е подкрепен от 33,7% от избирателите.

В Провадия, където кандидатите за кмет на общината бяха 9, на балотаж отиват Жоро Илчев от ГЕРБ и досегашният кмет Филчо Филев от БСП за България. Първият е получил 46,46% от гласовете, а вторият – 24,93%. От ГЕРБ са избраните кметове на Бозвелийско - Дамян Дамянов, Градинарово - Симеон Андреев,  Блъсково - Димитър Иванов, Комарево - Димо Тодоров, и Житница - Марин Демирев. За кмет на с. Манастир кандидатът на ГЕРБ Стоян Георгиев отива на балотаж с Николай Стоянов от БСП за България. Кандидатите на ДПС Михаил Терзиев и Ахмед Идриз печелят кметските постове в селата Славейково и Снежина. 

Александра Симеонова от БСП за България ще е кметът на с. Храброво.