Цацаров иска наказания за разследващите катастрофата с убит полицай

  • 19 август 2015, 12:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54e724d37af69

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал да бъдат наказани полицаите, разследващи катастрофа с убит човек на 12 август в Пловдив. С писмо Цацаров е информирал вътрешния министър Румяна Бъчварова за допуснати пропуски на полицейските служители от Пловдив след инцидента. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив, а извършителят на катастрофата Милан Дивеков не e задържан за 24 часа, посочва в писмото си главният прокурор. Уточнява още, че 24- годишният шофьор е тестван за алкохол, но не и за наличие на упойващи вещества в кръвта.  


Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш като последната е от 10 май. Въпреки множеството нарушения и санкции, заради нарушенията му на пътя,  не са му отнети нито контролни точки, нито талона за управление на МПС. Според данните на Сотир Цацаров служителите на МВР в Пловдив не са предприели никакви действия за установяване  самоличността на очевидците на катастрофата.


Не е била назначена и автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор „Пътна полиция“ е заявил обратното пред медиите. Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор. Новият разследващ полицай обаче разпитал само един свидетел на пътно-транспортното произшествие и е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“. Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия. Утре съдът ще решава дали да приеме протеста на Прокуратурата за задържането на Дивеков в ареста. Миналата седмица магистратите му наложиха мярка за неотклонение домашен арест.


Още новини от Пловдив и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.