Цачева: При управление на ГЕРБ АМ Хемус ще бъде изградена изцяло

  • 03 октомври 2014, 04:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52e68acc1bada

- Г-жо, Цачева, вие сте водач на листата на ГЕРБ за Плевен. Какви са вашите приоритети за развитието на града?


- Плевенска област е част от Северозападна България, за съжаление най-бедния регион в Европейския съюз. И природата не го пожали тази година. Огромната трагедия в с. Горни Лом, сполетяла ни в последните часове, отново е в този край.Този път резултат от престъпно бездействие на хора и институции, с много жертви. Без целенасочена държавна политика за преодоляване на хроничната изостаналост на региона няма как да се спре обезлюдяването , икономическият колапс, състоянието на публичната инфраструктура. Програмата на ГЕРБ предвижда ресурс от минимум 1 млрд лв. годишна инвестиция за развитието на региона.
За плевенския избирателен район част от тези средства следва да бъдат насочени за съживяване на малкия и среден бизнес, както и за ремонт на 2-ри и 3-ти клас пътна мрежа.


- Какви са проблемите, които жителите на града споделят с вас и как те могат да бъдат решени?


- Градът и регионът обезлюдяват.Младите, които получават образованието си в други градове и чужбина, не се връщат по родните места, тъй като не могат да намерят реализация на придобитата квалификация и знания. Решението е в създаването на благоприятна бизнес-среда, за да могат предприемчивите да инвестират в разкриването на различни производства.
Битовата престъпностъпност е бич, особено за малките населени места. Липсата на възмездие за посегателите руши доверието в институциите.
Хората са уморени от дългия преход и очакват справедливост при даваните от държавата социални помощи и ръста на работната заплата. Негодуват срещу живеещите само от помощи без трудови умения и навици. Все проблеми, каквито съществуват в цялата страна, но икономическата изостаналост на региона изостря чувствителността към тях в плевенско.


- Едно от основните обвинения на вашите политически опоненти от АБВ и в частност на прекия ви конкурент в Плевен – г-н Румен Пеков, е тенденциозната политика в изграждането на инфраструктурата в Южна България и пълното изоставяне на ключови проекти в Северна. В този ред на мисли – кога, и ще има ли изобщо пълна автомагистрала Хемус?


- Ако опонентите ми бяха се погрижили магистрала Хемус да бъде включена в Европейската пътна карта за да се финансира с европейски средства, днес магистралата щеше да бъде факт. Правителството на премиера Борисов издейства това да стане по време на управлението си 2009-2013 г. Магистрала Хемус е заявен приоритет на ГЕРБ още от програмата ни през 2013 г. 15 месеца са нужни за да стигне магистралата до Плевенска област и ако бяхме съставили кабинет след предходните избори, днес опонентите ми, повечето от които не са плевенчани, безпроблемно щяха поне по време на кампания да посещават Плевен. При управление на ГЕРБ магистрала Хемус е приоритет не само до плевенска област, но ще бъдат доизградени и всичките оставащи от нея 248 км.


- Да преминем от локално към национално ниво. Как според вас ще се реши проблемът с демографската криза и изтичането на млади мозъци от страната? Ще води ли най-накрая България целенасочена политика, към поощряване на раждаемостта, облекчени условия на работа за млади майки, увеличаване на майчински, облекчения при жилищните кредити за млади семейства?


- За мен лично демографският проблем е особено тревожен.Необходим е комплексен подход, в основата на който отново е икономическият растеж. Специално внимание обръщаме на образованието и възпитанието, готовността на младите хора за включване в обществения живот.Социалната политика трябва да бъде преосмислена. Моделът на професията „майка” е крайно време да бъде преодолян. Затова акцент в програмата ни е тридетният модел и отговорното родителство. Помощите за деца ще бъдат в по-голям размер до третото дете в семейството, като следва да се получават и за работещи родители с по-високи доходи. Предвиждаме увеличаване на средствата за укрепване на репродуктивното здраве. Процесът на изтичане на млади мозъци от страната не може да бъде спрян, ако държавата и бизнесът не предложат реализация на талантливите деца на България, каквато за съжаление намират извън границите ни. И тук основната причина е икономическата среда.


- Как ще работите с българския бизнес? С кои сектори приоритетно трябва да се влезе в диалог и кои са първите проекти, които да стартирате или размразите?


- С данъчна политика, насърчаваща икономическия растеж, подобряване на административното обслужване, използване на средствата от европейските фондове. Първата задача е държавата да се разплати с бизнеса по оперативните програми Околна среда и Регионално развитие. Приоритет следва да са секторите, които създават най-висока принадена стойност, но е важно да се развиват и тези, които са традиционни за България и осигуряват висока заетост. Информационните технологии са стратегическа сфера, а електронното управление –приоритет в програмата. Земеделието е сектор, в който има много резерви.Държавата е длъжна да подкрепя развитието на конкурентноспособни земеделски стопанства, наред с гарантираната хранителна сигурност на населението. Следва да се стимулира преработващата промишленост на база на селскостопанската продукция.Естествено внимание заслужава и машиностроенето, и леката промишленост. Туризмът е сектор на възходящо развитие в последните години, но все още не се използват пълноценно туристическите ресурси.


- Каква следизборна обстановка очаквате и има ли ход, който не бихте предприели?


- Българските избиратели ще определят кои политически субекти ще преодолеят 4% бариера и ще участват в работата на 43-тото народно събрание. Следизборната обстановка ще зависи от това дали ще се формира стабилно мнозинство, което да излъчи силен кабинет. За нас от ГЕРБ не е достатъчно да бъдем първа политическа сила, а да имаме възможност да реализираме програмата си. Диалог с останалите партии е задължителен, но съгласие само при подкрепа на политиките, които предлагаме в различните сектори. Немислимо е отстъпление от посоката, която следваме-европейското развитие на България.


- Какво бихте искали да кажете на избирателите дни преди вота?


- Да гласуват разумно без да се подвеждат от популистките лозунги на опонентите ни, които не отговарят КАК ще се реализират щедрите им обещания. ГЕРБ доказахме, че можем да градим. Признахме и осъзнахме допуснатите грешки. В името на българските граждани и бъдещите поколения сме готови на решителни действия за промяна в проблемните обществени сектори. Разчитаме на широка подкрепа и вярваме, че ще я получим.